Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rozpáli chuťové bunky, no zamáva s krvným tlakom: Vplyv mrazenej pizze na našu krv!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie je pizza ako pizza. Je jasné, že tá z mrazničky sa nevyrovná čerstvej, pripravenej v peci pri návšteve pizzerie. Všeobecne pizza nepatrí medzi najzdravšie pokrmy. Mrazená pizza, ktorú mnohí uprednostňujú kvôli šetreniu času, je na tom najhoršie, čo sa týka vplyvu na zdravie!

Kombinácia syra, cesta, spracovaného mäsa a paradajkovej omáčky. Taká je pizza, nabitá kalóriami a tukom. To však nie je všetko! Existuje ešte jeden podstatný dôvod, prečo mrazenú pizzu vymeniť radšej za iný pokrm, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Číha v nej jedno nebezpečenstvo!

Prečo sa jej vyhýbať?

Soľ! Ingrediencia, ktorá sa nachádza v každom jedle. Mrazené pizze však obsahujú veľmi vysoké množstvo soli. To by mohlo byť nebezpečné hlavne pre ľudí s vysokým krvným tlakom. Aby sa po jej spracovaní zachovala chuť pizze, výrobcovia preto zvyknú do nej pridávať veľa soli.

Čítajte tiež: Každý deň vypil nálev z kyslých uhoriek: Po 10 dňoch prišli zmeny!

Štátny zdravotný systém (NHS) odporúča, aby dospelí neprijímali viac ako 6 g soli denne. Vo viacerých supermarketoch sa pritom nachádzajú mrazené pizze, ktoré obsahujú viac ako 6 g!

Vysoký krvný tlak môže byť okrem iného spôsobený stravou s vysokým obsahom soli, nadváhou a nedostatkom cvičenia. Tí, ktorí už trpia hypertenziou, by sa mali vyhýbať potravinám s vysokým obsahom soli.

"Dospelí by nemali jesť viac ako šesť gramov soli denne - to je asi jedna čajová lyžička," hovorí NHS.

Okrem pizze sa nedoporúča konzumovať chipsy, omáčky na cestoviny, či hotové jedlá a párky, ktoré tiež môžu obsahovať veľké množstvo soli.

Je pizza skutočne také
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Čo robí soľ s krvným tlakom?

Ideálny krvný tlak by mal byť nižší ako 120 a vyšší ako 80 (120/80). Ak je váš krvný tlak príliš vysoký (hypertenzia), spôsobuje nadmerné namáhanie tepien (a srdca), čo môže viesť k infarktu a mŕtvici. Vyšším číslom je systolický tlak, čo je sila, pri ktorej vaše srdce pumpuje krv v tele a nižšie číslo je diastolický tlak, odpor krvného obehu v krvných cievach.

Soľ môže spôsobiť vysoký krvný tlak, pretože nepriaznivo ovplyvňuje obličky, čo znamená, že sa z krvi odstráni menej vody. Je to preto, že rovnováha medzi sodíkom a draslíkom, ktoré obličky používajú na filtráciu vody z krvi, je narušená.

"Konzumácia soli zvyšuje množstvo sodíka vo vašom krvnom riečisku a zlikviduje jemnú rovnováhu, čo znižuje schopnosť vašich obličiek odstrániť vodu. Výsledkom je vyšší krvný tlak spôsobený nadbytočnými tekutinami a nadmerným namáhaním na jemných krvných cievach vedúcich k obličkám."

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9