Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Po jednom hamburgeri ťažkosti s dýchaním? Desivé účinky fastfoodu na dýchacie cesty

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Môže to znieť až príliš desivo, no vedci zdvíhajú varovný prst a upozorňujú, že konzumácia jedál z rýchleho občerstvenia môže mať oveľa horšie následky, ako si mnohí myslia! Dokáže ovplyvniť naše dýchacie cesty spôsobom, ktorý škodí nášmu zdraviu. Skloňuje sa dokonca so vznikom astmy!

Je to čierne na bielom. Konzumácia populárneho rýchleho občerstvenia, ako sú hamburgery, nachos a hotdogy trikrát týždenne zvyšuje riziko ťažkej astmy u ľudí!

Zvyšujú riziko sennej nádchy i astmy

Pravidelné sa oddávanie týmto pochúťkam zvyšuje riziko, že trpiaci majú štyri alebo viac astmatických záchvatov ročne, ako zistila čínska štúdia. Spracované potraviny tiež spôsobujú riziko vzniku sennej nádchy, ekzému, upchatého nosa a dýchavičnosť, čo je jeden z hlavných príznakov astmy!

Čítajte tiež: Málo známe ochorenie, ktoré kruto poznačí váš sexuálny život: Mnohí o ňom ani netušia!

Čo je však za týmito nepriaznivými účinkami? Vedci predpokladajú, že nedostatok živín v týhto potravinách spôsobuje zápal v dýchacích cestách. Je to o to horšie, ak je rýchle občerstvenie náhradou za zdravé potraviny, ako sú ovocie a zelenina. Astma pritom postihuje viac ako päť miliónov ľudí vo Veľkej Británii a zabije troch denne.

Medzi rýchle občerstvenie vo všeobecnosti patria jedlá s ingredienciami, ktoré sú rýchlo a jednoducho pripravené a ktoré sa podávajú v reštauráciách a obchodoch v odberných obaloch pre zákazníkov.

Zrealizovaný výskum

Vedci z univerzity Sichuan analyzovali 16 štúdií, ktoré hodnotili vzťah medzi jedlom z rýchleho občerstvenia a astmou, alergiami a ekzémami. Účastníci odpovedali vo výskume na to, či užívajú lieky na liečbu astmy. Ich zdravotný stav, vplyvnený astmou, považovali vedci za závažný, ak v minulom roku uažili silný astmatický záchvat viac ako štyrikrát.

Fastfood nemusí byť až
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Alergie boli definované kýchaním, alebo upchatým či tečúcim nosom, bez ochorenia alebo chrípky v minulom roku. Svrbivá vyrážka v minulom roku zase definovala ekzém, pričom vážne prípady boli také, ktoré narušovali spánok aspoň raz za týždeň. Zistenia boli zverejnené v časopise Respirology.

Briti ako najhorší jedáci

Minuloročný výskum zistil, že Briti majú najhoršiu stravu v Európe. Viac ako polovica potravín, ktoré sa nachádzajú v priemernej britskej domácnosti je spracovaná, čo vedie k epidémiám obezity a vystavuje ľudí riziku srdcových ochorení a mŕtvic, ako zistili vedci v štúdii na univerzite v São Paulo.

Spotreba spracovaných potravín, ako sú napr. sušienky a saláma, je vo Veľkej Británii päťkrát vyššia ako v Portugalsku a takmer štyrikrát vyššia ako vo Francúzsku, Grécku alebo Taliansku.

Výskumníci tiež zistili, že pri každom jednom percentuálnom zvýšení dostupnosti spracovaných potravín v domácnostiach sa riziko obezity zvyšuje o 0,25%. Približne 24,5% dospelých vo Veľkej Británii je obéznych, v porovnaní so 7,1% vo Francúzsku, 8,2% v Taliansku, 13,4% v Grécku a 15,2% v Portugalsku.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9