Ak uvažujete o pestovaní nenáročnej, ale výživnej zeleniny v domácich podmienkach, siahnite po žeruche! Túto nenápadnú výživnú rastlinu môžete konzumovať po celý rok.
„Je to zelenina s unikátnou vlastnosťou – počas celého roka si ju môžeme pestovať aj v domácich podmienkach. Pestovanie je jednoduché, pretože je nenáročná na pôdu, dokonca si ju môžeme vypestovať napríklad na vate v miske s vodou,“ opisuje doktorka Alžbeta Béderová, špecialistka na výživu z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA).
Čítajte viac: Špargľa - letná lahôdka plná živín: Doktorka prezradila, ako ju treba skladovať
Žerucha má podľa odborníčky veľmi krátku vegetačnú dobu a už za sedem až desať dní si môžete pochutnávať na jej zelených výhonkoch. Dajte si však pozor na to, aby ste ju nepestovali na priamom slnku, pretože by potom jej vňať mala horkú chuť. Rastline úplne postačí len svetlé miesto v byte. Aby ste mohli žeruchu konzumovať vždy čerstvú, výsev obnovujte v dvojtýždňových intervaloch, lebo žerucha postupne žltne a stráca výživovú hodnotu.
„Konzumujú sa mladé rastlinky v surovom stave, ktoré majú pikantnú a mierne štipľavú chuť podobnú reďkovke. Žerucha obsahuje vitamíny C, A, B1 a minerálne látky ako vápnik, draslík, železo a horčík. Je vhodná na chlebík, ale aj do nátierok, šalátov, omáčok, polievok, k mäsám pripravovaným na ražni, k tučnejším pokrmom a taktiež na ryby. V kombinácii s mrkvou, zeleným šalátom, špenátom a inými zeleninami je účinná v prevencii chudokrvnosti, má pozitívny vplyv na trávenie, pretože podporuje produkciu tráviacich štiav, povzbudzuje tiež činnosť žlčníka a pečene a tlmí vznik hemoroidov,“ vysvetľuje lekárka.