Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bežne ich vyhadzujeme, no koledujeme si o veľa: Úžasné recepty z avokádových kôstok

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je bežným odpadom, pritom vám preukáže veľkú službu! Kôstka z avokáda dokáže priam zázraky. Existuje niekoľko dôvodov, prečo by nemala skončiť v koši. Prekvapí vás, čo všetko dokáže!

Avokádo je oceňované pre svoje zdravotné benefity. Toto ovocie totiž podporuje chudnutie, znižuje cholesterol v krvi a taktiež riziko kardiovaskulárnych ochorení. Taktiež pozitívne vplýva na pamäť a Mexičania si ho dokonca nevedia vynachváliť  ako afrodiziakum. Avokádo vyniká obsahom výživných látok, je hlavne bohatým zdrojom dobrých tukov a omega-3 mastných kyselín. Tie sa podieľajú na ochrannej funkcii tela, avokádo je totiž skvelé aj svojimi protizápalovými vlastnosťami a bojuje proti infekčným chorobám.

Čítajte tiež: Krutý účinok stresu, o ktorom málokto vie: Tento varovný signál už neprehliadajte!

Čím je kôstka výnimočná?

Pri konzumácii zvykneme zbaviť avokádo šupky a tiež kôstky, ktoré putujú do koša. Samotná dužina je hlavná časť ovocia, ktorú si dávame na tanier. Veľká škoda! Aj kôstka je dôležitá časť ovocia, ktorú by sme mali pravidelne konzumovať. Bojuje proti vírusovým ochoreniami a dokonca pomáha tým, ktorí trpia artritídou a inými chorobami kĺbov.

Mnohé štúdie sa zhodujú na jednom, užívanie kôstok môže poskytnúť ochranu proti tvorbe cholesterolových plakov, čo je spôsobené veľkým počtom vlákien v kôstke. Tie pomáhajú v boji proti hypertenzii a cukrovke. Kôstka z avokáda je dobrá aj na liečbu hnačiek, bolesti svalov a ľadvín. Aby toho nebolo málo, užívanie kôstok sa skloňuje v súvislosti s protirakovinovým účinkom.

Recepty z kôstky

Aby ste využili potenciál avokádovej kôstky na maximum, mali by ste ju mať pravidelne na tanieri. Pozrite sa na dva užitočné recepty, ktoré pôsobia blahodarne na ľudský organizmus! Potrebovať budete rozdrvenú avokádovú kôstku. Odstráňte z nej hornú hnedú kôru, jemne nakrájajte vnútro a pečte v rúre. Mala by trochu stmavnúť na červeno. Po ochladení môžete pomlieť kôstku v mlynčeku na kávu.

Avokádo v sebe skrýva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Čaj

Suroviny

  • 1 ČL mleje avokádovej kôstky
  • 300 ml vody

Postup

Zalejte prášok z avokáda vodou a nechajte tak 7-8 hodín. Potom je už nápoj pripravený na pitie. Pite čaj 30 min pred raňajkami, pričom vám bude stačiť jeden hrnček. Čaj je účinný pri čistení ľadvinových kameňov a taktiež žlčníku od kameňov.

Tinktúra

Suroviny

  • 1 ČL mletej avokádovej kôstky
  • 0,5 l bieleho vína

Postup

Zalejte avokádový prášok vínom a nechajte lúhovať 10 minút. Stačí, ak užijete dve lyžice dvakrát denne, keďže ide o veľmi silnú tinktúru.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9