Skaza ľudstva menom mäso? Podceňovaná strava ušetrí množstvo ľudských životov!

Zdroj: gettyimages.com
2018-06-27 06:00:00

Zlá životospráva sa každoročne podpíše pod tisícky ochorení a úmrtí ročne! Pritom úplne zbytočne. Podľa odborníkov z Harvard Medical School pritom stačí spraviť jedinú vec a zabezpečíme si pevné zdravie. Vynechať mäso z jedálnička!

Zabráni tretine úmrtiam

Najmenej jednej tretine predčasných úmrtí by sa dalo zabrániť, ak by ľudia dali prednosť vegetariánskej strave, ako odhalili vedci z Harvardu. Podľa Dr. Waltera Willetta, profesora epidemiológie a výživy na Harvardskej lekárskej škole boli výhody rastlinnej stravy značne podceňované.

Čítajte tiež: Zlomový dôkaz mení pohľad na Alzheimerovu chorobu: Príčinu v tele nosia mnohí z nás

Nové údaje z Harvardu naznačujú, že každoročne možno ušetriť najmenej 200 000 životov, ak ľudia vylúčia mäso zo svojich jedálničkov.

"Práve sme robili nejaké výpočty zamerané na otázku, ako veľmi by sme mohli znížiť úmrtnosť, ak by ľudia prešli na zdravú, viac rastlinnú stravu, ale nie nevyhnutne úplne vegánsku, a naše odhady predstavujú asi tretinu úmrtí, ktorým možno zabrániť," hovorí Dr. Willett, profesor epidemiológie a výživy na Harvardskej lekárskej škole na konferencii.

A to už ani nie je reč o fyzickej aktivite a vylúčení fajčenia, čo sú faktory, ktoré taktiež prispievajú k vyššiemu riziku smrti. To isté platí aj o obezite, ktorú taktiež treba zohľadniť. Zdravá strava je jednoducho najlepšia a súvisí s nižším rizikom mnohých chorôb a celkovo úmrtnosti.

Rastlinná strava ako lepšia voľba

Britský profesor David Jenkins z University of Toronto, ktorému sa pripisuje vývoj glykemického indexu a ktorý vysvetľuje, ako glycidy majú vplyv na hladinu cukru v krvi, tiež dodal na konferencii, že prínosy vegetariánstva neboli doteraz príliš dostupné. Lepšia je teda jednoznačne rastlinná strava, v ktorej je uprednostnené ovocie, zeleniny a celé zrná. Podobne sa údajne stravujú gorily, ktoré prijímajú veľa rastlín, stoniek, listov, atď.

Ak by sa obnovila strava u človeka, ktorý by jedol niekoľko porcií ovocia a zeleniny denne, cholesterol by klesol až o 35 % v priebehu dvoch týždňov, čo je ekvivalent užívania liekov - statínov na zníženie cholesterolu.

"Toto zistenie bolo dosť dramatické," povedal profesor a pokračuje: "Ukázali sme, že medzi dodržiavaním zdravého stravovania a užívaním statínov neexistuje žiadny skutočný rozdiel."

Približne 17,5 milióna ľudí berie statíny na odvrátenie chorôb srdca, čo sa rovná väčšine mužov nad 60 rokov a väčšine žien nad 65 rokov. Mnohí sa však sťažujú na vedľajšie účinky a prestávajú užívať tieto lieky.

"Stále hovoríme, že ľudia majú na výber. Môžu zmeniť stravu na statíny alebo opačne. Lieky alebo strava? " dodal profesor.

Nepodceňujte vegetariánstvo

Dr Neal Barnard, predseda Výboru pre zodpovednú medicínu, tiež povedal, že ľudia sa musia zobudiť a uvedomiť si prínosy vegetariánstva pre zdravie.

"Myslím, že tento vplyv podceňujeme," dodal odborník. "Myslím si, že ľudia si predstavujú, že zdravá výživa má iba skromný účinok a vegetariánska strava vám môže pomôcť stratiť trochu hmotnosti. Ale keď je správne dodržiavaná, má neskutočne veľký vplyv na zdravie. Vegánska strava s nízkym obsahom tuku je lepšia ako akákoľvek iná strava, akú som kedy videl v súvislosti so zlepšením cukrovky. Pokiaľ ide o zápalové ochorenia, ako je reumatoidná artritída, vidíme tu obrovský potenciál," povedal odborník na záver.

Fotogaléria

2018-06-27 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia