Špargľa - letná lahôdka plná živín: Doktorka prezradila, ako ju treba skladovať

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-05-26 06:00:00

Nechutí vám bežná zelenina? Siahnite po špargli! Vďaka svojej lahodnej chuti je obľúbenou nízkokalorickou pochúťkou z letného stola. Jej zdravotné benefity priblížila doktorka Alžbeta Béderová, odborníčka na zdravú výživu.

 

Na našom trhu sa čoraz častejšie objavuje „staronová“ zeleninová pochúťka - špargľa. „Je to zelenina, ktorá rastie v zemi a začiatkom leta začína jej zber. Tri farebné odtiene špargle sú výsledkom pôsobenia slnečného svetla. Biela špargľa dozrieva v zemi bez kontaktu so svetlom, jej chuť je jemná, lahôdková. Už krátky kontakt so svetlom zafarbí špargľu do fialova a jej chuť sa viac zvýrazní. Ak však svetlo pôsobí viac ako dva dni, špargľa sa sfarbí na zeleno a nadobúda ešte intenzívnejšiu a korenistú chuť,“ vysvetľuje doktorka Alžbeta Béderová, expertka na zdravú výživu z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA).

Čítajte viac: Chýba vám v tele vitamín E? Nezvyčajné príznaky môžu odhaliť skrytý problém

Špargľu môžeme charakterizovať ako lahôdkovú, jemnú, ľahko stráviteľnú a nedráždivú zeleninu. Má nízku energetickú hodnotu, čiže je nízkokalorická, ale s relatívne vysokým obsahom esenciálnych, pre človeka nevyhnutných živín, dopĺňa lekárka.

„Obsah živín obsiahnutých v tejto zelenine je veľmi priaznivý - má nízky obsah sacharidov a tukov a primeraný obsah bielkovín a vlákniny, obsahuje celú paletu minerálov ako draslík, fosfor, železo horčík, síru, vápnik, meď, selén a široké spektrum vitamínov – A, B1, B2, C, E, ktoré špargľu predurčujú na široké uplatnenie v racionálnej výžive a taktiež v dietoterapii,“ vyzdvihuje doktorka Béderová.

Pomáha aj pri chudnutí

Ako ďalej pokračuje odborníčka, špargľa sa s úspechom uplatňuje v diétnom zvládnutí nadhmotnosti či obezity a využíva sa aj pri prevencii rôznych porúch trávenia, rekonvalescencii tráviacich ochorení a tiež v prevencii nádorových ochorení tráviaceho traktu.

„Špargľa obsahuje asparagín, ktorý má močopudné účinky, preto sa odporúča aj pri chorobách obličiek i v prevencii chudokrvnosti a cukrovky. Čerstvú špargľu upravujeme čo najskôr po zbere, respektíve ju môžeme uchovávať v chladničke zabalenú v mokrej utierke cca 5 dní bez toho, aby stratila svoje pozitívne vlastnosti. Ošúpanú a zmrazenú špargľu môžeme skladovať až 6 mesiacov pri teplote mínus 18 stupňov Celzia,“ dodáva.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina špargľa Alžbeta Béderová

2018-05-26 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: RÚVZ BA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia