Chýba vám v tele vitamín E? Nezvyčajné príznaky môžu odhaliť skrytý problém

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2018-05-16 15:00:00

Zhoršuje sa vám zrak, máte oslabenú imunitu a pociťujete svalovú slabosť? Možno organizmus volá o pomoc a chýba mu dôležitý vitamín.

Dospelý človek by mal mať v krvi 5,5 až 17 miligramov vitamínu E na liter – je rozpustný v tukoch a predtým, ako sa dostane do krvného obehu, ukladá sa v pečeni. Ľudské telo sa bez neho nezaobíde.

Čítajte viac: Život na zelenine a zbedačený organizmus: Štyri najväčšie riziká, o ktorých by ste mali vedieť

Medzi prejavy nedostatku tohto vitamínu patrí svalová slabosť. Je totiž kľúčovým prvkom správneho fungovania centrálneho nervového systému. Príznakom deficitu preto môže byť sťažená koordinácia tela a pohybov pri chôdzi, ale aj zlyhávanie imunity, pretože vitamín E je dôležitý antioxidant.

Čítajte viac: Je varenie na pare preceňované? Spraví pravý opak, ako si mnohí myslia!

Deficitom vitamínu E môžu trpieť napríklad ľudia s ochorením, ktoré znižuje vstrebávanie tuku. Patrí sem celiakia, chronická pankreatitída, cystická fibróza či cholestatické ochorenie pečene. Zníženú hladinu vitamínu E tiež mávajú novorodenci s nižšou pôrodnou váhou, najmä predčasne narodené deti.

Pozor na predávkovanie!

Vitamín E sa nachádza v rastlinných olejoch (napr. olivový olej), pšeničných klíčkoch, orechoch, semenách, mlieku, ale aj zelenine, ako je špenát, špargľa, červená paprika a avokádo, uvádza Medicalnewstoday.com.

Škodlivý účinok môže mať aj nadmerný príjem vitamínu E – môže vyvolať hnačku, vracanie, zosilňovať krvácanie či zapríčiniť bolesti svalov. Aj preto by pacienti mali užívanie vitamínu E v potravinových doplnkoch konzultovať so svojím lekárom – vitamín totiž môže nepriaznivo interagovať aj s chemoterapeutikami.

Podľa odborníkov býva za nedostatok vitamínu E väčšinou zodpovedné chronické ochorenie alebo genetická príčina. Vitamín síce môže chýbať aj ľuďom na diéte s nízkym obsahom tuku, avšak ostatní by mali byť s jeho užívaním opatrní.

Fotogaléria


Tagy:
vitamín E

2018-05-16 15:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia