Avokádo radšej nejedzte: Prečo jeho konzumácia nemusí byť dobrý nápad!

Aj vďaka avokádu môžete schudnúť! Dokázal to výskum.
Zdroj: thikstock.cz
2018-06-01 10:20:00

Lekári ani fitness tréneri si avokádo nevedia vynachváliť. Je plné zdravých tukov, vitamínov, vlákniny, je skvelým pomocníkom pri chudnutí a znižovaní hladiny zlého cholesterolu. Vedci však prišli so šokujúcim zistením. U niektorých ľudí môže mať zdravý cholesterol v kombinácii s častou konzumáciou avokáda fatálne následky. Ste v rizikovej skupine aj vy?


Avokádový boom

Avokádu patrí na čele rebríčku zdravých potravín zaslúžené miesto. Hoci do našich končín zavítalo len nedávno, všetci, vrátane dietológov, si ho rýchlo zamilovali. Toto zelené ovocie s tvrdou tmavou šupkou, krémovou dužinou a dokonalo guľatou kôstkou si získalo srdcia všetkých kulinárov aj odborníkov na zdravú výživu. 

Čítajte tiež: Telo ho potrebuje, ale i neznáša: Temná stránka dôležitého minerálu vám otvorí oči!

Ide o nutrične vyváženú potravinu, ktorá sa hodí do sladkých aj slaných receptov a vďaka svojej neutrálnej chuti ho možno pripraviť na milión zdravých spôsobov. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, zdravých tukov, kyseliny listovej, draslíka a vitamínov B, C a K. O avokáde sa hovorí ako o zázraku, ktorý zlepšuje zrak a údajne dokonca pôsobí preventívne proti rakovine. Najnovšie štúdie však naznačujú, že avokádo môže niektorým ľuďom viac uškodiť než pomôcť.

Rozhodujúci je cholesterol

Cholesterol je tuková látka, nevyhnutná pre ľudský organizmus. Rozoznávame zlý cholesterol, LDL, a dobrý cholesterol, HDL. Kým dobrý cholesterol sa nachádza v rastlinnej strave a považuje sa za zdraviu prospešný, pre naše telo nevyhnutný, zlý cholesterol do svojho tela dostávame predovšetkým zo živočíšnych tukov a jeho zvýšená hladina môže spôsobiť kardiovaskulárne ochorenia. Šokujúca štúdia však odhalila, že nielen zlý cholesterol, ale aj tzv. dobrý cholesterol, môže v istých prípadoch narobiť v organizme poriadne škody.

Kedy avokádo škodí zdraviu?

Vedci z Cambridgeskej univerzity skúmali záznamy pacientov s génovou mutáciou SCARB1. Táto mutácia spôsobuje, že vysoká hladina látky HDL-C, teda zdravého cholesterolu, môže u nich rozvinúť kardiovaskulárne ochorenia. U ľudí s týmto génom zvýšená hladina zdravého cholesterolu zvýšila riziko ochorenia srdca až o 80%. Akú úlohu však v tomto zistení zohráva avokádo?

Pri snahe o zníženie zlého cholesterolu sa všeobecne odporúča schudnúť, športovať, nahradiť živočíšne tuky rastlinnými, a tým zvýšiť hladinu zdravého cholesterolu. Keďže avokádo vďaka svojej neutrálnej chuti nahradí veľa potravín, vrátane masla či smotanových nátierok a dipov, mnohí po ňom s obľubou siahajú každý deň. Ak sa však vo vašom tele nachádza zmutovaný gén SCARB1, môžete si tým poriadne uškodiť.

 „Toto je prvá štúdia, ktorá poukazuje na fakt, že v niektorých prípadoch môže dobrý cholesterol zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení,“ vysvetľuje jeden z autorov štúdie, profesor Adam Butterworth.

Nezanevrite však na avokádo úplne. Podľa zistení má spomínaný zmutovaný gén iba 1 z 1700 ľudí. Pre väčšinu ľudí je teda avokádo aj naďalej zdraviu prospešnou potravinou.

Vedeli ste, že..

  • Avokádo sa neodporúča jesť tehotným a dojčiacim matkám.
  • U niektorých môže avokádo spustiť migrénu.
  • Avokádo má viac draslíka ako banány.
  • Maska z avokáda regeneruje vlasy, nechty aj pokožku.
  • Veľkosť avokáda sa rovná veľkosti 16-týždňového dieťaťa v maternici.
  • Aztékovia považovali avokádo za symbol lásky a plodnosti.

Fotogaléria

2018-06-01 10:20:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia