Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Chren ako domáci liek: Kuchynský silák, ktorý v tele vyštípe aj baktérie!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Pikantný, silný a chutný! Chren patrí k potravinám s množstvom zdravotných prínosov. Výborne sa hodí k mäsu, ale aj sendvičom, či ako ingrediencia do omáčok a polievok. Prezradíme vám, čo by ste o ňom rozhodne mali vedieť!

 

Chren (lat. Armoracia rusticana) pochádza z juhovýchodnej Európy a západnej Ázie. Koreň tejto rastliny si však v iných častiach sveta vrátane Slovenska obľúbili už niekoľko storočí dozadu. Chren spomína už grécka mytológia či starovekí Rimania, ktorí dobre poznali jeho liečivé účinky. V ľudovej medicíne sa chren uplatnil aj v stredoveku, kedy bol súčasne mimoriadne obľúbenou koreninou mäsitých jedál.

Čítajte viac: Horčicu už nikdy viac neodmietajte: Potravina plná živín, ktorá chráni pred desivou chorobou

V súčasnosti je chren velebený najmä kvôli vysokého obsahu vlákniny a bielkovín, ale aj extrémne nízkemu obsahu tuku. Navyše, koreň obsahuje aj vzácne mastné kyseliny omega-3 a omega-6. Podľa Healthyfocus.org v chrene nájdete aj veľa fytochemikálií a zlúčenín, ktoré stimulujú trávenie a zvyšujú vstrebávanie živín.

Regulátor krvného tlaku

Málokto by si chren spájal s regulátorom krvného tlaku, ale, prekvapivo, chren je vďaka vysokému obsahu draslíka skvelou voľbou pre zdravé srdce a cievy. Zlepšuje prietok krvi v tepnách a prirodzene znižuje krvný tlak, ktorý je spájaný s rizikom infarktu a mŕtvice. Okrem draslíka chren obsahuje aj vápnik, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí a prevenciu osteoporózy. Ďalej v ňom nájdeme kyselinu listovú, ktorej nedostatok môže byť príčinou neurologických porúch u novorodencov.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Uvoľňuje upchaté dutiny

Vďaka štipľavej chuti a výraznej aróme chren prečisťuje dýchacie cesty. Vdychovanie čerstvého chrenu sa odporúča najmä tým osobám, ktoré bojujú s upchatými dutinami. Zároveň má rastlina antimikrobiálne a antifungicídne účinky, a je tiež osvedčeným pomocným prostriedkom pri liečbe bakteriálnych i kvasinkových infekcií.

Pozor na zdravotné riziká!

Napriek kvantu zdravotných benefitov by ste to však s konzumáciou chrenu nemali preháňať. Má totiž vysoký obsah sodíka, ktorý prispieva k rozvoju kardiovaskulárnych ochorení. Zároveň sa tiež vyznačuje dieuretickým pôsobením a ľudia s ochorením obličiek by mali jeho konzumáciu prekonzultovať s odborníkom. Keď však budete jesť chren v malých množstvách, nemal by vám uškodiť a z jeho zdravotného prínosu môžete vyťažiť maximum.

Viac o téme: ChrenDomáci liekKorenina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9