Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Alkohol je takmer všade: Pozrite sa, po čom môžete nadýchať promile!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Alkoholu sa nedá úplne vyhnúť! Nachádza sa totiž i tam, kde by ste ho najmenej čakali. Príznaky konzumácie alkoholu sa môžu prejaviť po zjedení niektorých potravín, po použití kozmetických výrobkov, ale i po užití liečivých kvapiek! Pozrite sa, kde ho môžete nájsť.

Dávajte si pozor na niektoré z potravín. Pochutnávate si pravidelne na známej kokosovej tyčinke? Možno o tom neviete, ale z nej nadýchate až 0,59 promile. Po dvoch rumových pralinkách dokonca až 1,62 promile.

Nájdete ho aj v horčici alebo keksoch

Bohužiaľ, chemický rozbor odhalil alkohol i v takých potravinách, kde by ste to vôbec nečakali. Nachádza sa v rôznych druhoch sladkého baleného pečiva vrátane toho, ktoré je určené aj deťom, ako sú rôzne rezy a podobne. Zaujímavé je, že sa alkohol našiel aj v rôznych keksoch, horčici alebo rybích konzervách.

Čítajte tiež: Ako sa žije na Slovensku? Zlá situácia v zdravotníctve, samé choroby a nízka miera prežitia!

Prekvapivé zistenie pochádza z Rakúskej agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín. Rekordmanom bolo pečivo na hamburgery s 25 gramami alkoholu na kilogram. To znamená, že z jedného kila pečiva na hamburgery by sa dali "vyžmýkať" až dva poháriky alkoholu.

Čo môže spôsobiť alkohol v potravinách?

Aj keď sa z množstva liehoviny obsiahnutom v pečive nikto neopije, skrytý alkohol v potravinách však môže zvýšiť u vyliečených alkoholikov riziko návratu k ich závislosti. A vyliečení alkoholici predsa nebudú skúmať všetko, čo vložia do úst. V tomto prípade je u nich riziko návratu závislosti veľmi veľké.

Prečo sa dáva do potravín?

Otázkou je, prečo výrobcovia pridávajú alkohol do mnohých potravín. Dôvodom je údajne fakt, že sa tak snažia predĺžiť trvanlivosť výrobkov. Preto je súčasťou väčšiny potravín. Výrobcovia alkoholovú zložku uvádzajú pod chemickými názvami a malým písmenom, aj keď by jeho prítomnosť mala byť jasne a zreteľne vyznačená.

Alkohol je takmer všade:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V deodorante a v liečivých kvapkách

Opatrní buďte i pri použití niektorých deodorantov. Aj keď sa hodnota po piatich minútach od použitia ústneho deodorantu dramaticky zníži, stále môžete mať v dychu až 0,16 promile alkoholu.

Alkohol je súčasťou mnohých sirupov či v kvapkách, ktoré sú určené na liečbu rôznych ochorení. Niektoré kvapky obsahujú alkohol, z ktorých by ste mali až vyše 1 promile. Na druhej strane, už po piatich minútach budete opäť na nule.

Alkohol nájdete takmer všade. Nalejú vám ho nielen do pohárika, ale dostanete ho i ako súčasť potravín, kozmetických prípravkov a v liečivých kvapkách. Alkoholu sa nikto úplne nevyhne...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9