Tekutý poklad ako súčasť domácej lekárničky: Zbohom kŕčové žily vďaka kuchynskému oleju

Zdroj: gettyimages.com
2018-05-07 17:00:00

Pochádza zo Stredomoria a v slovenských kuchyniach je ako doma. Je to najkvalitnejší rastlinný olej, v ktorom sú zachované účinné látky. Škoda používať olivový olej len v kuchyni! Svoje miesto by totiž mal mať pre svoje účinky aj v domácej lekárničke.

Už štyritisíc rokov je olivový olej v oblastiach Stredozemného mora elixírom života. Obsahuje množstvo mononenasýtených tukov, čím pomáha znižovať hladiny LDL cholesterolu, teda zlého a naopak, zvyšuje HDL cholesterol a pomáha znižovať krvný tlak. Obsahuje látky s antioxidačným účinkom, takže pôsobí ako prevencia nádorových ochorení. Vďaka obsahu antioxidantov spomaľuje starnutie, za čo sú zodpovedné hlavne fenoly. Aby toho nebolo málo, nájdete v ňom účinný antioxidant hydrocytyrosol, ktorý znižuje riziko cukrovky a srdcovo-cievnych ochorení.

Čítajte tiež: Najčastejšia chyba pri sprchovaní, ktorou si koledujete o veľa: Toto je správny spôsob hygieny!

Olivový olej by pokojne mohol byť aj súčasťou domácej lekárničky, kde nájde svoje využitie! Okrem toho, že je skvelý na hydratáciu pokožky a vlasov, málokto vie, že pôsobí aj na svaly, kĺby či dokonca na kŕčové žily. Objavte jeho účinky!

Po holení

Každý to už zažil. Podráždená pokožka s vyrážkami po holení nie je nič príjemné. Siahnite po olivovom oleji, ktorý pokožku upokojí a vyživí. Dokonca ho môžete použiť namiesto samotného holiaceho prípravku. Pôjde to rýchlo, kĺzavo a čo je hlavné, bez porezania.

Na kŕčové žily

Pri liečbe kŕčových žíl je nevyhnutný krvný obeh, ktorý zlepšuje olivový olej. Stačí si ním pomasírovať miesta na tele, čím sa rozprúdi krvný obeh a zápal a bolesť bude mierna. Zmiešajte rovnaké množstvo olivového oleja s vitamínu E. Ľahko zohrejte a masírujte si žily s teplým olejom po dobu niekoľkých minút. Robte tak dvakrát denne po dobu aspoň jedného mesiaca.

Na bolesť kostí, svalov a kĺbov

Olivový olej môžete využiť vo svoj prospech aj vtedy, keď vás trápia bolesti svalov, kĺbov a kostí. Jednoducho, je skvelé ho použiť na bolesti, ktoré sa týkajú svalovo-kostrového systému. Potrebujete len 5 polievkových lyžíc soli (morskej alebo himalájskej) a 10 polievkových lyžíc olivového oleja. Zmiešajte a prelejte do sklenenej nádoby, uzavrite a nechajte odstáť 2 dni. Potom môžete používať.

Premasírujte si touto zmesou postihnuté miesto na tele hneď ráno po prebudení. Začnite s masírovaním 2 až 3 minúty a postupne zvyšujte čas. Podľa medicínskych expertov postačí masáž cca 20 minút. Pokožku si potom umyte navlhčeným uterákom.

Pozor na výber!

Len kvalitný olivový olej splní svoj účel! V obchodoch sa nachádza množstvo napodobenín, ktoré majú od zdravého oleja ďaleko a vyrábajú sa zo zvyškov olív či ich šupiek a dokonca bývajú zmesou rôznych druhov olejov. Vyberajte si tie, ktoré sa predávajú v slených fľašiach a sú zafarbené do tmava. Pozerajte sa na dátum spotreby, ktorý by nemal byť dlhší ako 18 mesiacov od jeho výroby. Taktiež je dobré všímať si akosť a krajinu pôvodu. Najkvalitnejším je extra panenský olivový olej, lisovaný za studena (extra virgin).

Fotogaléria

2018-05-07 17:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia