Veľká porcia zdravia ukrytá v obľúbenej jarnej zelenine: Toto ste o reďkovke nevedeli!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-04-06 06:00:00

Mnohé záhrady rodinných domov spestruje v jarnom období zo zeme vykúkajúca reďkovka. Svieža a trochu ostrejšia chuť obľúbenej koreňovej zeleniny je súčasťou každej zdravej kuchyne. Prečítajte si, prečo by reďkovka mala byť zaradená na zoznam najzdravších jarných potravín.

 

Málokto by povedal, že sa reďkovky vyznačujú pomerne bohatým obsahom vitamínu C. Ak denne skonzumujete zhruba polovicu šálky tejto zeleniny, pokryjete ňou 14 percent odporúčaného denného príjmu vitamínu C, ktorý je známym antioxidantom a stimulantom imunitného systému. Vďaka obsahu zlúčenín známych ako izotiokyanáty je reďkovka aj bojovníčkou proti rakovine. Izotiokyanáty majú schopnosť zabíjať rakovinové bunky a pomáhajú telu naštartovať obranné mechanizmy.

Čítajte viac: Zlepší zrak, prečistí pečeň a odstráni všetky toxíny z tela: Toto dokáže len táto zelenina!

Po reďkovkách často siahajú ľudia, ktorí chcú schudnúť – nielen kvôli ich nízkej kalorickej hodnote. Reďkovky sú skvelým jarným detoxikantom, ktorý prečisťuje organizmus. Uľahčuje vylučovanie toxínov z tela a pomáha pri liečbe zápalov. Šťava z reďkoviek je tiež prevenciou žalúdočných vredov a zabraňuje premnoženiu škodlivých mikroorganizmov v tráviacom systéme. Výskumy potvrdzujú, že má táto zelenina aj antifungicídne vlastnosti – potláča kvasinkové infekcie (napríklad premnoženie kvasiniek rodu Candida).

Vyjadrenie odborníčky

„Reďkovka má svoj pôvod na Blízkom východe, odkiaľ sa pre svoje nutričné a zdravotné benefity rýchlo rozšírila aj do našich zemepisných šírok. Pretože je nenáročná na pestovanie, a pritom bohatá na minerálne látky, stopové prvky a liečivé éterické oleje, bola už v minulosti spolu so zemiakmi hlavnými súčasťami stravy v zimnom a jarnom období,“ objasňuje známa odborníčka na zdravú výživu, doktorka Alžbeta Béderová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

„Liečivé účinky s antibakterálnym a antimykotickým efektom zabezpečujú horčicové oleje s obsahom síry. Eliminujú patogénne baktérie a plesne na sliznici žalúdka a čriev, takže pomáhajú pri meteorizme – nadúvaní a tiež pri hnačke. Prítomná vláknina je účinná v prevencii zápchy, napomáha k odstraňovaniu odpadových metabolitov a takisto znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi. Účinné látky prítomné v reďkovke dezinfikujú sliznicu dutiny ústnej, uvoľňujú hlieny a zmierňujú zápal slizníc v nose, prínosných dutinách a hltane,“ spresňuje odborníčka a dodáva, že vďaka vysokému obsahu draslíka a ďalších látok stimulujúcich prekrvenie pôsobí aj diureticky a je prevenciou močových kameňov či cysticídy (zápal močového mechúra). „Biela a červená reďkovka je tradičná zimná a jarná zelenina, ktorou by sme si mali pravidelne obohatiť jedálny lístok,“ uzatvára Alžbeta Béderová.

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
zelenina reďkovka Alžbeta Béderová

2018-04-06 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, TASR/Henrich Mišovič  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia