Medvedí cesnak ako najsilnejší symbol jari: Botanik prezradil, prečo je taký výnimočný

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-25 06:00:00

Medvedí cesnak patrí k neodmysliteľným symbolom jari. Mnohí Slováci sa po zimnom oteplení vyberajú do lesa a vracajú sa z neho s bohatými kyticami tohto prírodného pokladu. Botanika Jaromíra Kučeru z Botanického ústavu Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied (SAV) sme sa spýtali, čomu vďačí medvedí cesnak za svoju povesť životabudiča imunity, ktorý prečisťuje krv.

 

Medvedí cesnak má rovnaké obsahové látky ako cesnak kuchynský, ale pomer jednotlivých látok je odlišný. Celá rastlina obsahuje silicu, tvorenú hlavne organickými zlúčeninami síry, glutamyl peptidmi, saponínmi, lektínmi, polysacharidmi, minerálnymi látkami (napr. selén, jód) a vitamínom C. V gastronómii a na liečebné účely sa využívajú čerstvé listy a cibuľky,“ vysvetľuje botanik Jaromír Kučera s upozornením, že sušením sa liečivé účinky medvedieho cesnaku vytrácajú.

Čítajte viac: Jedovaté rastliny, ktoré si Slováci najčastejšie mýlia

„Medvedí“ mýtus

Rastlina je známy prírodným liekom na tráviace ťažkosti, vysoký krvný tlak, chudokrvnosť, eliminuje cievne zmeny, ktoré nastávajú vplyvom starnutia a pomáha aj pri astme a cukrovke. Botanik však vyvracia rozšírený mýtus o tom, že by rastlinu na jar cielene vyhľadávali medvede, aby si prečistili organizmus: „Medvede ho cielene nevyhľadávajú, i keď nevylučujem, že je súčasťou ich stravy. Slovenské i latinské druhové meno ,medvedíʻ skôr odzrkadľuje to, že v minulosti bol zo strany ľudí znížený záujem o túto rastlinu a bola vhodná len pre zvieratá.“

Podľa slov Jaromíra Kučeru patrí medvedí cesnak medzi jarné efemérne druhy rastlín, čo znamená, že rastie v období, keď ešte nie sú plne olistené stromy. „Listy sa začínajú objavovať koncom marca, kvitne v apríli až máji a plodí v júni. Vyskytuje sa na celom území Slovenska v listnatých lesoch od nížin do horského stupňa. Najčastejšie ho nachádzame v nížinných vlhkých lužných lesoch a suťových javorovo-bukových lesoch, kde tvoria jeho listy a kvety pekný jarný aspekt,“ ozrejmuje odborník.

Fotogaléria


Tagy:
medvedí cesnak botanik Jaromír Kučera

2018-03-25 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia