Mýty a fakty o obľúbenom nápoji: Toto ste o kole nevedeli!

Zdroj: thinkstock.com
2018-04-02 15:30:00

Kola, obľúbený nápoj na celom svete, po ktorom siahol v živote aspoň raz, každý z nás. Zároveň patrí medzi najobľúbenejšie témy, mnohých odborníkov na zdravé stravovanie, výživu, ale aj fanúšikov rôznych konšpiračných teórii. Áno, o kolových nápojoch sa toho už popísalo, že by to vydalo na pár štúdií a tu sú tri najčastejšie.


V jednom pohári koly sa skrýva 10 lyžíc cukru

Cukor večná téma mnohých rozhovorov, vrátane diskusných fór a o zdravom životnom štýle. Preto nepochybujeme, že ste sa aj vy neraz stretli s informáciou o tom, že v jednom pohári „koly“ je až 10 lyžíc cukru. Táto informácia sa dá jednoducho a vecne overiť vďaka tabuľkám, resp. informáciám, ktoré udáva výrobca na fľaši či plechovke. Zoberme si takú klasickú fľašku bežného kolového nápoja, z ktorej zistíte, že jedna porcia, teda  dva a pol deci obsahuje od 20 - 27 gramov cukru, podľa typu kolového nápoja. Teda na 100 ml to máme zhruba 8-10 gramov cukru, čo je skoro rovnako ako keď si dáte do kávy svoje obvykle dve vrecúška s cukrom.

Čítajte tiež: Bežné potraviny vás môžu pripraviť o funkčnosť kĺbov: Máte ich v chladničke?!

Cukor sú kalórie, to je pravda a ako pri všetkom, aj tu platí staré osvedčené pravidlo -  všetko s mierou. Naše telo potrebuje sacharidy, pretože nám dodávajú energiu a tú  spaľujeme nielen aktívnym pohybom ale aj keď vôbec nič nerobíme. Pretože aj keď nič nerobíme, srdce stále pumpuje krv, pľúca spracúvajú kyslík, mozog sleduje všetky zmysly. Poznáte ten pocit, keď vám dochádza energia, dáte si pár sladkých dúškov a zrazu sa vám rozjasní?

Netreba sa cukru úplne vyhýbať ale ani to s ním preháňať, čo potvrdzujú aj slova gastroenterológa MUDr. Minárika: „Z denného kalorického príjmu by malo 30 % pochádzať z tukov, 30 % z bielkovín a 40 % zo sacharidov. Konzumácia jednoduchých cukrov by nemala presiahnuť 10% príjmu energie za deň. Pri celodennom „kalorickom“ príjme 2000 kcal/8400 kJ to znamená maximálne 200 kcal a to je 50 g cukru denne.“

Kola obsahuje veľké množstvo kofeínu, ktoré nám môže uškodiť

Kofeín nájdete v mnohých rastlinách, predovšetkým v kávových zrnách, kakaových zrnách a čajových lístkoch. Je tiež súčasťou bobúľ guarany a semien kolovníka. O pozitívnych účinkoch kofeínu vedelo ľudstvo už pred stovkami rokov, pričom v súčasnosti tieto pozitíva potvrdzujú aj mnohé vedecké výskumy. Tie potvrdili, že konzumácia nápojov s kofeínom v primeranom množstve pôsobí priaznivo  na psychiku, zlepšuje náladu, sústredenosť, pozornosť, ostražitosť a celkovú telesnú i duševnú výkonnosť. Kofeín dokonca dokáže zmierniť a niekedy úplne odvrátiť bolesti hlavy. Ak ste náhodou mali doteraz strach z vysokého krvného tlaku, nemusíte mať obavy. Primeraná či stredná konzumácia kofeínových nápojov nie je príčinou ochorení, s ktorými sa často spája.

„Zo štúdií ani z pozorovania bežného života nie je známe, že by kofeín škodil ľudskému zdraviu,“ tvrdí gastroenterológ MUDr. Peter Minárik.

A čo sa týka obsahu kofeínu v kole, či iných nápojoch? Pravdepodobne ho vo forme čaju vypijete oveľa viac, ako ho nájdete v bežnej plechovke koly.

Porovnanie obsahu kofeínu v nápojoch:

1 šálka kávy = 65 - 175 mg kofeínu

1 šálka čaju = asi 50 mg kofeínu

1 plechovka kolového nápoja (250 ml)= 25 - 32mg kofeínu

30 g horkej čokolády = 20 mg kofeínu

Z „Lightky“ sa priberá

Určite ste sa už stretli s tvrdením, že kola „light“ je ešte horšia ako normálna, keďže umelé sladidlá zvyšujú chuť na jedlo. Kde sa tento mýtus vzal nevieme, čo však vieme, že to nie je vôbec pravda.

„Tento mýtus, ktorý sa často objavuje na verejnosti, nemá vo vede žiadnu oporu,“ tvrdí doktor Minárik.

Potvrdzuje to aj rozsiahla britská vedecká štúdia, podľa ktorej nápoje obsahujúce sladidlá nezvyšujú chuť do jedla a môžu pomôcť pri udržiavaní telesnej hmotnosti. Z tohto výskumu tiež vyplynulo, že ak budeme konzumovať len nízkokalorické a nekalorické nápoje, nebudeme mať  tendenciu kompenzovať si deficit cukru alebo energetickej hodnoty ďalšou konzumáciou iných druhov sladených potravín. Je to pravdepodobne aj preto, že sladidlá sú v priemere stokrát sladšie ako cukor. 

Samotná voľba nápoja či potraviny s označením „light“ nemá ako taká zoštíhľujúci účinok, ale stáva sa súčasťou lepšej kontroly nad energetickou rovnováhou. Početné štúdie preukázali, že jedinci, ktorí konzumujú „light“ výrobky, potvrdzujú priaznivejšie výsledky pri redukcii váhy než jedinci konzumujúci potraviny a nápoje sladené cukrom,“ hovorí MUDr. Peter Minárik.

Ak si teda ešte stále myslíte, že z „lightky“ môžete pribrať, je tu ešte matematika. Kým plechovka tradičného kolového nápoja obsahuje približne 100kcal, plechovka „light“ nápoja alebo nápoja „bez cukru“ má len približne 0,3kcal. Keďže sladidlá majú takmer nulovú kalorickú hodnotu, získate z nich aj minimum energie. Teda nie je čo ukladať, ani do bokov, ani do stehien

Fotogaléria

2018-04-02 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia