Identifikujte nepriateľa a rozpustite pneumatiku okolo bruška: Nenápadný vinník, o ktorom nikto nevie!

Zdroj: gettyimages.com
2018-06-12 05:55:00

Radi si s ňou vychutnávame voľné chvíľky, trávime pri nej čas s kamarátmi a blízkymi ľuďmi, či sa na ňu spoliehame, ak potrebujeme doplniť energiu. O to viac mnohých šokuje zistenie, že zrejme šálka čierneho moku je zodpovedná za brušný tuk, ktorého sa tak neviete zbaviť!

Káva je skvelý životabudič! A nielen to. Minulý rok asociácia American Heart Association informovala, že v zelenom čaji i v káve sa nachádza množstvo antioxidantov, ktoré robia z kávy zdravú bombu. Výživoví poradcovia však varujú, že existuje jeden vedľajší účinok, z ktorého nebudú nadšení hlavne tí, ktorí sa snažia schudnúť. Káva by totiž mohla viesť k zvýšeniu telesnej hmotnosti - predovšetkým objemu v okolí pása.

Čítajte tiež: Nepodstatný zvyk, veľké následky: S týmto pri konzumácii melóna raz a navždy skoncujte!

Pozor na hladiny kortizolu

Tammy Lakatos-Shames, jeden z výživových špecialistov tvrdí, že hoci sám nie je kávičkárom, považuje ju úplne bezpečnú pre svojich klientov. Vďaka nej sú aktívni a ich duševný výkon je oveľa lepší. Napriek tomu si treba dávať pozor na jej vplyv na hormóny.

"Ak ste niekto, kto je viac úzkostlivý a je k tomu viac náchylný, hrozí zvýšenie telesného tuku. Kofeín zvyšuje srdcovú frekvenciu a rýchlosť dýchania. U niektorých ľudí to spôsobuje úzkosť, spôsobuje nepríjemnosti a zvyšuje hladiny kortizolu. To spôsobuje prírastok telesného tuku, najmä v okolí pásu," upozorňuje odborník.

Kortizol je známy ako "stresový hormón". Je prítomný v tele, pričom vo vyšších hladinách sa nachádza ráno a v najnižšej v noci. Hoci stres nie je jediný dôvod, prečo sa kortizol vylučuje do krvného obehu, nazýva sa "stresovým hormónom", pretože sa uvoľňuje, keď je telo v režime "boj alebo útek". Tento stres je často vinníkom za spôsobený nárast telesnej hmotnosti u žien, najmä okolo bruška.

Na čom tiež záleží?

Nakoniec, Lakatos-Shames priznáva, že najväčším problémom kávičkárov sú cukor, smotana a iné ďalšie veci, čím si zvyknú dochucovať kávu.  

"Káva vedie k prírastku telesného tuku hlavne kvôli veciam, ktoré do nej pridáme. Vždy sa pýtame klientov: "Pijete ju so smotanou? Koľko ich mávate denne? Dávate si ju s cukrom? To sú skutočné problémy. Z hľadiska výživy je pitie čiernej kávy v poriadku. Otázkou je, či ľudia, ktorí pijú kávu, ju užívajú so smotanou alebo cukrom."

Pozor na množstvo

Pokiaľ ide o udržanie hladín kortizolu, je potrebné poznať svoj limit. Väčšina ľudí, keď sú príliš nervózni, zvyknú  znížiť dávku kávy, čo je výborné riešenie. Rozdiel je tiež v tom, kde si kávu kúpite. Niekde môžu ponúkať silnejšiu kávu s väčším množstvom kofeínu, zatiaľ čo jedna šálka inde vám nebude stačiť.

"Ľudia, ktorí majú srdcovú chorobu alebo mŕtvicu v rodine, by nemali mať príjem viac ako 200 mg kofeínu denne," dodal odborník na záver.

Fotogaléria

2018-06-12 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia