Odvrátená stránka tekutého zlata: Konzumácia medu pripútala ženu na nemocničné lôžko!

Zdroj: thinkstock.com
2018-02-24 06:00:00

Je nielen prírodným sladidlom, ale svojimi účinkami má široké využitie na ľudské zdravie. Mnohí ho preferujú aj pre jeho lahodnú sladkú chuť. Štyridsaťšesť ročná žena však zažila šok, z ktorého sa bude spamätávať ešte dlho. Kvôli medu skončila v nemocnici!

Chcela si ho vychutnať a podporiť svoje zdravie, pritom sa stal pravý opak! Ťažko tomu na prvý pohľad uveriť, no žena sa otrávila z konzumácie medu. Po tom, čo si dala dávku tohto sladkého liečebného prostriedku, bola prevezená do nemocnice. Znamená to, že med má v skutočnosti aj negatívne účinky!?

Čítajte tiež: Ohrozenie pochádzajúce z umývačky riadu: Pozrite sa, aký hnus produkuje!

Špeciálny med

Išlo o špeciálny produkt, pôvodom z oblasti Čierneho mora v Turecku. Údajne obsahoval zmes určitých korenín. Manžel 46-ročnej ženy verí v jeho zdravotné účinky a je presvedčený o tom, že i napriek spôsobenej otrave, je priaznivý pre ľudské zdravie. Korenie, použité v mede, je špecialitou v spomínanej tureckej oblasti a používa a už stovky rokov na liečbu cukrovky a sexuálnej dysfunkcie. Je však známe, že veľké množstvo tohto medu spôsobuje nízky krvný tlak, ktorý môže viesť k zlyhaniu srdca, ak telo nečerpá dostatok krvi v tele, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Napriek tomu, že žena bola blízko smrti kvôli špeciálnemu medu, ktorý sa výrazne líši od bežného, ktorý možno dostať v obchodoch, jej manžel aj naďalej verí v jeho terapeutické účinky.

Tento bizarný príbeh vyvolal záujem lekárov a bol uverejnený v Európskom vestníku správ o prípadoch vo vnútornej medicíne.

V publikácii sa píše: "Historicky sa táto otrava spomína ako medová choroba."

Toxín v mede ako príčina

Žena, o ktorej sa predpokladá, že pochádza z Oberhausenu, začala po konzumácii medu vracať a veľmi sa potiť, až napokon neskôr sa na ulici úplne zrútila. Jej manžel ju odviezol do nemocnice, kde testy ukázali, že má bradykardiu. Lekári si mysleli, že jej nebezpečne nízky krvný tlak je vyvolaný infarktom, preto bola prevezená do intenzívnej starostlivosti. Avšak laboratórne testy boli negatívne. Lekári požiadali jej manžela o jej históriu, aby mohli určiť príčinu jej stavu. Nakoniec odhalili, že pacientka konzumovala turecký med asi hodinu pred začatím príznakov. Údajne si vzala trochu viac ako zvyčajne.

Jej manžel bol požiadaný o vyzdvihnutie vzorky tureckého medu pre špecialistov v nemocnici. Príčinou jej ťažkostí bol grayanotoxín, ktorý obsahoval med. Tento prírodný neurotoxín sa vyskytuje u určitých druhov rododendronových rastlín. Ten sa prenesie na včely, ktoré opeľujú farebné kvety. Toxín sa nachádza aj v surovom mede, ktorý ešte neprešiel pasterizáciou, ktorou sa zabíjajú škodlivé toxíny. Spôsobuje závraty, slabosť, nadmerné potenie, nevoľnosť a zvracanie. Stačí si dať len jednu polievkovú lyžicu grayanotoxínu a človek môže na sebe pocítiť spomínané nepríjemné zdravotné problémy.

Väčšina prípadov otravy sa doteraz vyskytla v Turecku, no objavujú sa aj po celom svete. Špecialisti však neboli schopní merať hladinu toxínov u pacienta, keďže nemali na to potrebjé vybavenie. Mikroskopická analýza však pozitívne testovala med na toxíny, ktoré možno nájsť v produktoch vyrobených aj v Nepále.  

Fotogaléria

2018-02-24 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia