Bežné potraviny vás môžu pripraviť o funkčnosť kĺbov: Máte ich v chladničke?!

Zdroj: thinkstock.com
2018-03-13 05:55:00

Väčšina si bez nich nevie predstaviť život. Pritom téma mliečnych výrobkov je v poslednom čase dosť kontroverzná. Hoci sú súčasťou chladničky takmer v každej domácnosti, hovorí sa o nich ako o nezdravých potravinách. Nahráva tomu aj fakt, ktorý zistila najnovšia štúdia!

Štúdia z University of Central Florida ukázala, že baktérie, získané konzumáciou mliečnych výrobkov, hovädzieho mäsa alebo produktu vyrábaného z kravského hnoja môžu viesť k rozvoju reumatoidnej artritídy (RA) u tých, ktorí majú genetickú preddispozíciu k tejto chorobe, ako sa píše na iflscience.com. Milióny dospelých dospelých na celom svete trpí bolesťou, progresívnou deformáciou kĺbov a poškodením orgánov spojeným s RA.

Čítajte tiež: Tajomstvo mliečnych výrobkov: Rozdiel medzi jogurtom, acidkom a kefírom

Baktérie v hlavnej úlohe

Výskum bol založený na predošlých zisteniach, ktoré naznačujú, že nezrovnalosti v dvoch príbuzných génoch PTPN2/22 zvyšujú riziko autoimunitných ochorení Crohnovej choroby, cukrovky typu 1 (T1D) a RA. K týmto chronickým stavom dochádza vtedy, keď obranné bunky tela omylom napadnú vlastné tkanivo kvôli neznámym genetickým a environmentálnym podnetom.

Vedúci tímu Dr Saleh Naser odhalil spojenie medzi príslušnými baktériami, Mycobacterium avium paratuberculosis (MAP) a Crohnovou chorobou a tiež T1D. Zdá sa, že prítomnosť MAP môže u týchto pacientov pôsobiť ako "prepínač" na abnormálnu hodnotu PTPN2 / 22 - vyšle signál na rozpoznávanie buniek a zápalových signalizačných systémov na prekonaie a zvládnutie vzniku symptómov.

Vediac, že ​​RA je ovplyvnená génmi PTPN2 / 22, Naser a jeho spoluautoľníci predpokladali, že MAP zohráva úlohu aj v tejto záhadnej chorobe.

"Podľa našich vedomostí ide o prvú štúdiu zameranú na objasnenie molekulárnej príčiny zápalu RA v súvislosti s environmentálnymi spúšťacími faktormi, ako je MAP," píšu autori na Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Začali analýzou DNA z krvných vzoriek 70 pacientov s RA a 48 zdravých dobrovoľníkov. Stopy MAP DNA boli zistené u 34,3% jedincov s akýmkoľvek typom RA, zatiaľ čo len 8,3% ľudí bez reumatoidnej artritídy preukázalo, že boli vystavené baktériám v minulosti.

Fotogaléria

2018-03-13 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia