Fascinujúci účinok repkového oleja v boji s cigaretami: O tejto výhode ste ešte nepočuli!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-08 20:00:00

Fajčenie je závislosť s negatívnymi účinkami na zdravie. Pre mnohých ľudí je preto novoročným predsavzatím rozhodnutie prestať s cigaretami. Nie je to jednoduchý cieľ, ale môžu vám s ním pomôcť napríklad omega-3 mastné kyseliny!

 „V tejto situácii môže pomôcť správna strava, najmä taká, ktorá obsahuje omega-3 mastné kyseliny,“ vysvetľuje odborníčka na výživu Katarína Babinská. Fajčiari, ktorí už niekedy chceli ukončiť túto smrteľnú závislosť, pravdepodobne vyskúšali mnoho spôsobov, náhrad i pokrmov, ktoré by potlačili chuť zapáliť si cigaretu – ale nie vždy s dobrými výsledkami. „Sľubnou nádejou na pomoc by mohli byť omega-3 mastné kyseliny. Vedci uskutočnili štúdiu, v ktorej podávali fajčiarom omega-3 mastné kyseliny vo forme výživových doplnkov. Opakované vyšetrenie po uplynutí jedného mesiaca preukázalo, že dobrovoľníci obmedzili fajčenie a prejavili menšiu chuť vrátiť sa k závislosti,“ hovorí odborníčka Babinská. Vedci na základe svojho výskumu dospeli k záveru, že ich nedostatok nepriaznivo vplýva na mozgové centrá, ktoré sú zodpovedné za závislosť.

Čítanosť: Mýtus o tukoch, ktorým sme boli kŕmení dlhé roky: Toto je oveľa dôležitejšie!

Výskumov, v ktorých sa vedci pokúšali nájsť spojenie medzi omega-3 mastnými kyselinami a fajčením, bolo veľa. „Počas iného výskumu sa zistilo, že fajčiari sa vyznačovali nižším príjmom omega-3 mastných kyselín v strave, ako aj nižšou hladinou omega-3 v krvi než nefajčiari. Okrem doplnkov výživy je preto prospešné dbať i na príjem omega-3 mastných kyselín z prírodných zdrojov. Medzi bežne používanými rastlinnými olejmi sa ich významným obsahom vyznačuje repkový olej,“ potvrdzuje Babinská s tým, že spomedzi potravín sú vynikajúcim zdrojom týchto zložiek napríklad ryby.

Čo sa týka repkového oleja, práve ten je charakteristický vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín. No dôležité nie je iba množstvo prijímaných nenasýtených mastných kyselín, ale aj ich vzájomný pomer. Väčšina olejov obsahuje oveľa viac omega-6 ako omega-3 mastných kyselín. Výnimkou je repkový olej, ktorý je veľmi dobrým zdrojom omega-3 a má ideálny pomer týchto kyselín - 2:1.

Omega-3 mastné kyseliny sú v tzv. západnej strave nedostatočne zastúpené a odporúča sa zvýšenie ich príjmu. Stačia už dve lyžice repkového oleja denne - táto dávka úplne pokrýva fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 u človeka. Mála zmena návykov stojí za to – jednoducho jedzte rybu niekoľkokrát ta týždeň, pridajte repkový olej do šalátu, polievky či ranného smoothie.

Zbavenie sa závislosti na fajčení je ťažké, ale nie nemožné. Ak dostanete chuť zapáliť si cigaretu, skúste si nájsť náhradnú činnosť, počas ktorej zamestnáte ruky i myseľ. Veľkou pomocou bude i podpora rodiny a priateľov, ktorí vám pomôžu pripravovať jedlá bohaté na omega-3 s repkovým olejom. 

Fotogaléria


Tagy:
fajčenie ryby repkový olej omega-3 mastné kyseliny

2018-02-08 20:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia