Výnimočné účinky známeho korenia: Jedzte ho každý deň, má omladzujúci efekt!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-27 06:00:00

Máte radi korenisté indické jedlá? Ak vás láka ich chuť a výrazná vôňa, teraz máte o dôvod viac, aby boli tieto pochúťky na vašom tanieri častejšie. Vedci totiž našli ďalší dôkaz, ktorý hovorí v prospech kurkumínu, „zázračnej“ látky obsiahnutej v kurkume.

Vedci zistili, že denná konzumácia kurkumínu, látky, vďaka ktorej získavajú indické korenia kurkuma a kari svoju jasnú žltú farbu, zlepšuje pamäť a navracia dobrú náladu. A to nie je všetko! Už predchádzajúce výskumy poukázali na to, že kurkumín má protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré organizmus chránia pred vznikom rakoviny.  

Čítajte viac: Osobnosť českej prírodnej medicíny David Frej: Chronický zápal v tele môže tlieť aj roky

Najnovší výskum expertov z Kalifornskej univerzity zverejnený v magazíne American Journal of Geriatric Psychiatry opisuje vplyv kurkumínu na pamäť, ale aj príznaky Alzheimerovej choroby. Vedci pri ňom vychádzali aj zo skutočnosti, že v Indii je nižší výskyt Alzheimerovej choroby a tamojší seniori si až do vysokého veku zachovávajú dobré kognitívne schopnosti. Vedci predpokladajú, že kurkumín je schopný znižovať zápalový proces v mozgu, ktorý smeruje nielen k Alzheimerovej chorobe, ale aj k depresii.

Pozoruhodné výsledky

Do výskumu vedci zapojili 40 dobrovoľníkov vo veku od 50 do 90 rokov, ktorí mali mierne problémy s pamäťou spojené s vekom. Časť z nich dostávala 18 mesiacov dvakrát denne 90 miligramov kurkumínu a zvyšok užíval len placebo. Každý jeden účastník výskumu podstúpil na začiatku testovania štandardné kognitívne vyšetrenie vrátane pozitrónovej emisnej tomografie (PET), pričom vedci monitorovali hladiny kurkumínu v ich krvi.

U testovaných ľudí, ktorí denne užívali kurkumín, nastalo v priemere 28-percentné zlepšenie pamäti a schopnosti koncentrácie, navyše, uvádzali aj zlepšenie nálady. U tých, ktorí užívali len placebo, výskumníci nebadali žiadne zmeny viditeľné na amygdale a hypotalame (oblasti, ktoré súvisia s pamäťovými a emočnými funkciami). Do budúcna vedci plánujú do výskumu zapojiť oveľa viac ľudí vrátane osôb s miernou depresiou, aby mohli overiť, či má kurkumín aj antidepresívne účinky. 

Fotogaléria


Tagy:
korenie mozog kurkuma nálada pamäť kari kurkumín

2018-01-27 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia