Bežne konzumované ovocie ako ho nepoznáte: Takéto škody môžu jablká napáchať s telom

Zdroj: pixabay.com
2018-02-20 05:55:00

Máme ich k dispozícii počas celého roku, doslova sa pred nami kotúľajú a považujeme ich za zdravú potravinu. Preto nás ani len nenapadne inak uvažovať o jablkách, ako o nutrične bohatom ovocí. Čudovali by ste sa, čo však dokážu napáchať. Nebude sa vám to páčiť.

Väčšina kalórií v jablkách pochádza z cukru. Stredné jablko obsahuje asi 100 kalórií, pričom asi 90 z týchto kalórií pochádza zo sacharidov. Vysoký obsah vlákniny robí z jabĺk potraviny s nízkym glykemickým indexom, čo znamená, že sú vhodné pre diabetikov. Bez zdravotných rizík však nie sú!

Čítajte tiež: Zabijak baktérií? Táto polievka je vraj oveľa silnejšia ako antibiotiká

Bolesť brucha a problémy s trávením

Väčšina vlákniny v jablkách je rozpustné vlákno vo forme pektínu, hoci jablková koža obsahuje tiež dobré množstvo nerozpustného vlákna. Vysoký obsah vlákniny u jabĺk môže viesť k problémom gastrointestinálneho traktu vrátane hnačiek, ako sa píše na livestrong.com. Zvyčajne sa tento vedľajší účinok vyskytuje iba vtedy, ak vaše telo nie je schopné stráviť potravu s vysokým obsahom vlákniny.

Niektorí ľudia mávajú mierne bolesti brucha po konzumácii jabĺk, čo je s najväčšou pravdepodobnosťou ďalší príznak spôsobený vysokým obsahom vlákniny. Trávenie vlákniny môže spôsobiť nahromadenie plynu v gastrointestinálnom systéme, čo vedie k bolesti žalúdka, kŕčom a plynatosti. Opäť je tento účinok zvyčajne len prechodný.

Pesticídy

Ak nenakupujete vyslovene organické jablká, s veľkou pravdepodobnosťou nakupujete jablká s obsahom chemických látok. Hoci zbavenie sa šupky jabĺk vás môže ochrániť pred pesticídmi, zároveň však odstránite tú najdôležitejšiu časť. V šupkách sa totiž nachádza väčšie množstvo vlákniny a ďalších výživných látok. Pozor si treba dávať aj na jablká, ktoré nájdeme padnuté na zemi. Hoci sú z nášho stromu, padnuté ovocie môže byť kontaminované baktériou E. coli a môže spôsobiť otravu jedlom.

Alergie

Alergické reakcie na jablká sú síce nezvyčajné, ale nie nemožné. Symptómy zahŕňajú svrbenie okolo pier a úst, opuch pier a jazyka, svrbenie a vodnaté oči a kýchanie. Ak ste alergickí na hrušky, pravdepodobne budete aj na jablká. Ďalšie pridružené alergie sú na brezový peľ, surové zemiaky, broskyne a lieskové orechy. Problémy by odstránilo varenie jabĺk.

Fotogaléria

2018-02-20 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia