Všetci si myslia, že je zdravá: Šokujúca pravda o zelenine, ktorá zmení váš pohľad na ňu!

Zdroj: thinkstock.com
2018-01-24 06:00:00

Hoci sa pri pravidelnej konzumácii špenátu nebudete cítiť silný a energický ako Pepek námorník, na druhej strane vášmu telu poskytne dostatok výživných látok. Pozor si len treba dávať na skonzumované množstvo. Ak by ste to prehnali, vtedy sa zdravý špenát mení na nepriateľa!


Špenát je plný živín. Konzumácia 1/2 šálky vareného špenátu doplní 190 percent dennej odporúčanej dávky vitamínu A. To nie je všetko. Taktiež prijmete 20% svojej dennej dávky železa. Hoci špenát vyzerá na prvý pohľad ako zdravá potravina, môže spôsobiť aj niektoré nepríjemné vedľajšie účinky. Obzvlášť vtedy, ak si ho doprajete vo vyšších množstvách.

Čítajte tiež: Ako dlho budete žiť? Jednoduchý test, ktorý predpovie krutú pravdu v priebehu niekoľkých sekúnd

Táto zelenina má vysoký obsah kyseliny šťaveľovej, chemickej látky, ktorá sa môže viazať so železom a vápnikom a spôsobuje, že vaše telo absorbuje menej týchto dôležitých živín. Ak chcete bojovať proti tomuto problému, dajte si vitamín C, keď budete jesť špenát, ako sa píše na livestrong.com. Riešením je napr. pohár pomarančového džúsu alebo paradajok zakaždým, keď budete mať na tanieri špenát. Vitamín C pomôže vášmu telu lepšie absorbovať vápnik a železo.

Obličkové kamene

Ak ste náchylní na obličkové kamene, je pravdepodobné, že by vám lekár odporučil vyhnúť sa konzumácii špenátu či iných potravín. Špenát totiž obsahuje puríny, organické zlúčeniny, ktoré vaše telo mení na kyselinu močovú. Ak máte vysoké hladiny kyseliny močovej v tele, zvyšuje sa riziko vzniku obličkových kameňov. Kyselina šťaveľová v špenáte môže tiež spôsobiť zvýšenie hladiny oxalátu vápenatého v moči, čo môže tiež podporiť obličkové kamene!

Nepríjemný pocit na zuboch

Bežný, ale neškodný vedľajší účinok! Máte pocit, akoby boli vaše zuby krehké alebo sliznaté. Je to spôsobené kyselinou šťaveľovou v špenáte. Táto kyselina obsahuje malé kryštály, ktoré sa nerozpúšťajú vo vode. Ide o neškodný problém, ktorý sa môže ľahko odstrániť čistením zubov.

Nepokoj v žalúdku

Špenát vyniká aj vysokým obsahom vlákniny. Jedna šálka obsahuje 6 g vlákniny. Hoci vaše telo potrebuje vlákninu na podporu správneho trávenia, konzumácia príliš veľkého množstva vlákniny naraz môže prispieť k poškodeniu žalúdka. Môžete čeliť plynatosti, nadúvaniu a kŕčom. Veľké množstvo špenátu môže tiež vyvolať hnačku. Skúste vypiť plný pohár vody vždy, keď budete jesť špenát, aby vaše telo lepšie spracovalo vlákninu!

Fotogaléria

2018-01-24 06:00:00  |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia