Zdravá potravina? Odvrátená strana tmavej čokolády s vysokým podielom kakaa

Zdroj: thinkstock.com
2018-01-18 14:00:00

Poskytuje mnoho zdravotných výhod, ktoré vám iná čokoláda nedá. Pritom má i svoje riziká! Tmavá čokoláda, ktorá obsahuje min. 60 percent kakaa, sa považuje za zdravú potravinu. Napriek tomu by sa jej mali niektorí radšej vyhnúť, inak by to mohli neskôr ľutovať..

Tmavá čokoláda znižuje krvný tlak, zvyšuje HDL "dobrý" cholesterol a znižuje hladiny LDL "zlého" cholesterolu, ako sa uvádza na livestrong.com. Príjemným plusom je fakt, že zlepšuje náladu a pocit pohody vďaka svojim hladinám serotonínu a endorfínu. Nič však nie je také ružové ako sa zdá! Platí to aj pri tmavej čokoláde, ktorá vás prekvapí svojimi negatívnymi účinkami.

Čítajte tiež: Zabijak baktérií? Táto polievka je vraj oveľa silnejšia ako antibiotiká

Vedľajšie účinky kofeínu

Súčasťou čokolády je kakao, ktoré obsahuje alkaloidy – teobromín a kofeín, teda látky známe svojim povzbudzujúcimi účinkami. Podľa University of Kentucky College of Agriculture má tmavá čokoláda vyšší obsah kofeínu, než mliečna a biela. Ten sa údajne nachádza v tmavej čokoláde v desaťkrát väčšom množstve! Konzumácia veľkého množstva tmavej čokolády môže viesť k zvýšeniu srdcovej frekvencie, hnačkám, úzkosti, podráždenosti, nervozite a dehydratácii. Kofeín môže tiež spôsobiť zvýšenie krvného tlaku, znižuje koncentráciu a tiež pozornosť. Taktiež môže byť zodpovedný za nespavosť, takže by ste sa mali vyvarovať konzumácii tmavej čokolády pred spaním. Ak ste citliví na kofeín, alebo ak trpíte vysokým krvným tlakom, túto potravinu by ste mali vylúčiť z jedálnička!

Obličkové kamene

Tmavá čokoláda môže zvýšiť riziko vzniku obličkových kameňov! Podľa University of Maryland Medical Center obsahuje táto pochúťka šťavelany. To môže spôsobiť zvýšenie vylučovania oxalátov močom, a to následne zvýšenie rizika tvorby obličkových kameňov. Ak ste náchylní k tvorbe obličkových kameňov, alebo ak ste s tým mali nepríjemnú skúsenosť, potom je dôležité, aby ste obmedzili príjem pokrmov obsahujúcich šťavelany. Okrem čokolády sem patrí aj fazuľa, jahody, čaj, zeler, zelená paprika i špenát.

Migrény

Podľa University of Maryland Medical Center a Clemson University môže tmavá čokoláda vyvolať príznaky migrény. Nájdete v nej prírodnú látku – tyramín, ktorý sa považuje za potenciálneho spúšťača migrény, no na potvrdenie je potrebné vykonať ešte ďalšie štúdie. Vysoký obsah cukru ju taktiež stavia do nie práve príjemnej pozície. Podľa Harvardskej univerzity môže vysoký krvný cukor alebo hyperglykémia spustiť migrénu. Ak trpíte migrénami, vyvarujte sa konzumácii tmavej čokolády!

Vysoký obsah cukru

Tmavá čokoláda má značné množstvo nasýtených tukov a cukru. Podľa Clemson University 28 gramov tmavej čokolády obsahuje 150 kalórií. Nadbytok tuku a cukru môže pridať centimetre v okolí pásu a brucha a zvýšiť tak rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení.

Tmavá čokoláda je oveľa zdravšia ako biela a mliečna. Hoci tmavá čokoláda je bohatým zdrojom antioxidantov, odporúča sa ju konzumovať len s mierou!

2018-01-18 14:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia