Šesť najlepších každodenných potravín, ktoré prirodzene znížia krvný tlak

Do boja s vysokým krvným tlakom s potravinami!
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-27 05:55:00

Pravdepodobne už každý počul o „tichom vrahovi a zabijakovi“. Nech to znie akokoľvek hrôzostrašne, reč je o vysokom krvnom tlaku, ktoré je skutočne ťažkým ochorením. Môže viesť až k infarktu či mŕtvici! Ako si udržať krvný tlak na bezpečnej úrovni v pohodlí domova?

Potraviny sú kľúčom k zdraviu vášho srdca! V kuchyni môžete nájsť účinných pomocníkov, ktorí zatočia s vysokým krvným tlakom. Dôležité je, vybrať si tie správne potraviny.

Čítajte tiež: Špeciálny bod na prste, o ktorom takmer nikto nevie: Do pár sekúnd zníži krvný tlak a zbaví vás bolesti!

Ovsené vločky

Toľkokrát omieľané, no aké zdravé! Ovos je jedným z najbohatších rastlinných zdrojov horčíka, čo je dôležitá živina v strave DASH, ktorá znižuje vysoký krvný tlak, ako sa uvádza na prevention.com. Výskum publikovaný v časopise Journal of Family Practice uvádza, že konzumácia ovsa významne znižuje systolický aj diastolický tlak u ľudí s hypertenziou. Beta-glukán, primárne vlákno obsiahnuté v ovse, zohráva dôležitú úlohu v zdraví srdca. Zaraďte ovsené vločky do vašich raňajok. Pridajte obľúbené ovocie či orechy a zdravá pochúťk je na svete.

Pistácie

Konzumácia orechov vedie k zníženiu krvného tlaku, čo potvrdzujú viacerí výskumníci. V metaanalýze uverejnenej v American Journal of Clinical Nutrition odborníci vyzdvihujú pistácie, ktoré majú najsilnejší účinok pri znižovaní krvného tlaku. Obsahujú niekoľko živín - horčík, draslík a vlákninu - pravdepodobne všetky tieto výživné látky zohrávajú úlohu pri znižovaní krvného tlaku. Stačí za hrsť pistácií a svojmu telu dodáte silné antioxidanty, vrátane polyfenolov a karotenoidov.

Tmavočervené hrozno

Za jeho farbu môžu polyfenoly, známe látky, ktoré podporujú zdravie srdca. Skrývajú sa v ňom aj ďalšie látky ako antokyany, katechín, epikatechín a quercetin. Americký časopis o klinickej výžive hlásil zlepšenie krvného tlaku v noci u ľudí s prehypertenziou, keď sa hroznová šťava z tmavočervených bobúľ konzumovala pred spaním po dobu osem týždňov. Podobne aj iný výskum dokazuje priaznivé zmeny krvného tlaku po každodennom požití hroznovej šťavy, ako to dokumentuje Biomarker.

Pomaranče

Toto ovocie patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom draslíka. A čo viac, obsahujú hesperidín, flavonoid spojený so znížením krvného tlaku a kardiovaskulárnym rizikom. Jeden výskum naznačuje, že hesperidín môže pomôcť udržať zdravý krvný tlak a funkciu krvných ciev, keď ľudia s nadváhou užívajú denne pomarančový džús, ako sa uvádza v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Šošovica

Smelo do šošovice, čiernych fazuliek, cíceru a hrášku! Sú bohaté na vlákninu a draslík, spojené so znížením krvného tlaku. Zvlášť šošovica bola ospevovaná pre ich schopnosť zmierniť krvný tlak v jednej štúdií publikovanej v British Journal of Nutrition.  Ide o ideálny rastlinný proteín, navyše s nižším glykemickým indexom. 

Repa

Táto koreňová zelenina obsahuje dva minerály - horčík a draslík, účinné v boji proti vysokému krvnému tlaku. Repa je taktiež bohatá na diétne dusičnany, ktoré súvisia so zníženým krvným tlakom. Výskum uvedený v časopise Hypertenzia predpokladal prirodzenú konverziu dusičnanov na dusitany a oxid dusnatý počas trávenia a absorpcie pozitívne ovplyvňuje krvný tlak. Repy sú vynikajúce pečené i dusené, pričom sa zachovajú ich životne dôležité živiny. 

Fotogaléria

2018-02-27 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia