Čo sa stane vášmu srdcu, ak budete konzumovať jednu lyžicu organického medu denne?

Zdroj: thinkstock.com
2017-12-29 16:59:00

Med je jednou z najzdravších potravín na svete. Už tisíce rokov sa používa ako potravina a zároveň užitočný liek proti mnohým zdravotným ťažkostiam. Obsahuje vysoké množstvo prospešných látok pre naše telo, niet divu, že dostal pomenovanie „tekuté zlato“.

Prečo by sme mali med pravidelne každý deň jedávať?

Vysoko kvalitný organický med je „nadupaný“ antioxidantmi

Mali by ste však dať prednosť vysoko kvalitnému, organickému medu. Jedine ten vášmu telu poskytne to najlepšie a získate z neho maximum. Tento druh medu obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ako sú napr. fenoly, enzýmy a iné zlúčeniny, flavonoidy a organické kyseliny. Niektorí lekárski odborníci tvrdia, že výsledkom kombinácie týchto mocných látok sú silné antioxidačné schopnosti. Nedávna štúdia zistila, že pohánkový med zvyšuje antioxidačnú hodnotu krvi. Všetky tieto mimoriadne zdravé a výkonné zlúčeniny v mede sa spájajú s nižším rizikom srdcového infarktu, mŕtvice a rakovinou. Tieto zlúčeniny majú dokonca vplyv aj na zdravie očí.

Čítajte tiež: Zjedli ste priveľa cukru? Rýchla náprava, ktorá to zachráni!

Med je oveľa lepší ako cukor - pre diabetikov

Niektorí lekárski experti tvrdia, že tekuté zlato môže pomôcť znížiť niektoré z rizikových faktorov, ktoré sú bežné u diabetikov. Znižuje hladinu LDL cholesterolu, triglyceridov a zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. Na druhej strane, niektoré štúdie upozorňujú, že med môže zvýšiť hladinu cukru v krvi, aj keď nie toľko ako rafinovaný cukor. Zrátané a podčiarknuté. Med je skvelou voľbou pre každého, vrátane cukrovkárov, no aj v tomto prípade platí, že záleží od skonzumovaného množstva.

Organický med môže znížiť hladinu krvného tlaku

Vysoký krvný tlak je nebezpečným rizikovým faktorom pre vznik srdcových chorôb. Našťastie, máme tu účinnú zbraň v podobe medu, ktorý ho bude mať pod kontrolou. Môže za to vysoké množstvo antioxidantov a zlúčenín, ktoré majú účinky v súvislosti so znížením krvného tlaku. Niekoľko štúdií potvrdilo, že med skutočne znižuje krvný tlak. Aj preto sa odporúča jeho konzumácia každý deň ako ochrana pred vysokým krvným tlakom a tým aj pred srdcovými chorobami.  

Znižuje hladinu LDL cholesterolu

Aj vysoká hladina LDL cholesterolu v tele dokáže napáchať veľa škôd na našom zdraví a je významným faktorom pre získanie srdcového ochorenia. Taktiež má vplyv na vznik aterosklerózy – nahromadenie tukov v tepnách, ktoré môžu spôsobiť srdcový infarkt a mŕtvicu. Organický med pomáha znižovať celkový cholesterol a hlavne LDL cholesterol, pričom naopak zvyšuje hladinu HDL „dobrého“ cholesterolu, ako sa uvádza na heartmdinstitute.com. V nedávnej štúdii skúmali lekárski odborníci vplyv medu na cholesterol u 55 účastníkov. Výsledkom bolo zistenie, že tekuté zlato znížilo LDL cholesterol o 5,8 % a zvýšilo 3,3 % „dobrého“ cholesterolu. V porovnaní s cukrom, med dokonca spôsobil stratu hmotnosti o 1,3 %.

Môže znížiť počet triglyceridov

Triglyceridy sú ďalším významným rizikovým faktorom pre vznik srdcových chorôb. Sú tiež kľúčovým znakom inzulínovej rezistencie - hlavnou príčinou cukrovky typu II. Podľa lekárov sa hladiny triglyceridov zvýšia po zjedení cukru a iných sladkých jedlách a tiež po tom, čo si pochutnáte na rafinovaných sacharidoch. Mnoho rôznych štúdií spája pravidelný prísun medu s nižšími hladinami triglyceridov - najmä ak je použitý ako náhrada cukru.

Nedávna štúdia porovnávala med a cukor, a zistila o 11-19% nižšie hladiny triglyceridov v mede. Poskytuje aj ďalšie priaznivé účinky na zdravie srdca. Spomínané veľké množstvo fenolov a ďalších antioxidačných látok robí z medu silnú potravinu a liek, ktorý blahodarne pôsobí na zdravie srdca a znižuje riziko srdcových ochorení. Antioxidanty v mede zabraňujú tvorbe krvných zrazenín, ktoré sú častou príčinou srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice. Nedávna štúdia, zrealizovaná na potkanoch, zistila, že med chráni srdce pred oxidačným stresom.

Fotogaléria

2017-12-29 16:59:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia