Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kamilkový čaj - nápoj s netušenými účinkami: Omladí pokožku a upokojí trávenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Kamilky si väčšina z nás spája s predstavou zelených lúk posypaných kvetmi. Rastlina s názvom rumanček kamilkový však nie je len pastvou pre naše oči. Vďaka svojim liečivým účinkom je v medicíne známa už stáročia.

Rumanček, známy aj pod názvami harmanček či kamilky, nájdete v obchodoch a lekárňach v podobe sušených kvetov, čajov, tekutých extraktov, tinktúr, krémov alebo mastí. Podľa bylinkárov  dokáže upokojiť boľavé hrdlo, zapálené a ťažko sa hojace rany, ekzémy, psoriatické prejavy, vyrážky pri ovčích kiahňach i zapálené ďasná. Jeho použitie sa osvedčilo aj pri problémoch so spánkom a menštruačných bolestiach, uvádza Organicfacts.net. Pri aplikácii byliny by však mali byť opatrní ľudia, ktorí sú alergický na peľ z rumančeka – ten sa totiž okrem čajov môže nachádzať aj v iných prípravkov z jeho kvetov. Medzi najobľúbenejšie formy použitia rumančeka patria čaje a obklady.

Čítajte viac: Ekológ Ivan Šalamon o fytomedicíne: Na Slovensku rastie až 800 druhov liečivých rastlín

Pokožka a vlasy

Rumanček má silný protizápalový efekt. Priamo na podráždené alebo narušené miesto na pokožke môžete aplikovať teplý alebo aj studený obklad. Osvedčil sa pri ekzémoch, ranách i psoriáze. Starší ľudia ocenia aj jeho protivráskový efekt. Okrem vyhladenia pokožky dokáže zmierňovať aj starecké škvrny. Takisto pomáha posilňovať vlasy, preto je vhodný pri regeneračných vlasových kúrach – nielenže vlasy vzpruží a zbaví ich lupín, ale výťažok z neho navracia svetlým vlasom lesk aj peknú farbu.

Imunita

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov je rumanček skvelým prírodným „dopingom“ pri zníženej imunite. Keď vás zmáha únava alebo vaše telo bojuje s infekciou, pite rumančekový čaj dvakrát denne počas dvoch týždňov a váš organizmus bude ako znovuzrodený.

Stres

Rumanček ocení aj vaša duša. Uvarte si šálku s týmto bylinným „šamanom“ v rámci psychohygieny vždy, keď budete mať v práci stresujúci deň alebo budete pociťovať nepríjemné psychické napätie. Pekne voňajúci nápoj dokáže prirodzene zvýšiť hladinu serotonínu a melatonínu v tele. Aj preto je vynikajúcim prostriedkom na navodenie pokojného spánku či zmiernenie spánkových porúch (napr. spánkové apnoe). Rumančekový čaj pomáha príjemnejšie zaspávať a sviežo sa prebúdzať.

Diabetes

Výskumne sa podarilo dokázať, že čaj z rumančeka dokáže znižovať hladinu cukru v krvi a regulovať množstvo inzulínu, preto by si ho mali občas naordinovať najmä cukrovkári.

Trávenie

Trápi vás nadúvanie alebo trpíte syndrómom dráždivého čreva? Siahnite po šálke rumančekového čaju. Rastlina totiž obsahuje látky, ktoré zabezpečujú hladší tráviaci proces a zmierňujú plynatosť. Rumanček súčasne funguje ako veľmi dobrá profylaxia závažnejších gastrointestinálnych ťažkostí. 

Viac o téme: HarmančekKamilkový čajRumanček
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9