Zradný dôsledok pitia čaju: Ženu dostal do kritického stavu

Pozor na nadmerné množstvo pitia čaju so sladkým drievkom.
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-28 06:00:00

Štyri mesiace trpela bolesťami hlavy, nevoľnosťou a závratmi! Ani lekári nevedeli prísť na to, čo to mohlo spôsobiť. O to prekvapujúcejšie bolo neskôr toto zistenie, nakoľko vec, ktorá bola na vine, sa radí medzi najzdravšie! Mali by sme si dávať pozor na čaj?

Nemohla sa na nič sústrediť a bolesti jej strpčovali každodenný život. Štyridsaťosemročná žena trpela niekoľko týždňov nevysvetliteľnými bolesťami bolesťami hlavy a nevoľnosťou. Podľa správy v BMJ jej bola diagnostikovaná ťažká hypertenzia (vysoký krvný tlak) a nízke hladiny draslíka v krvi. Nízka hladina draslíka môže spôsobiť vysoký krvný tlak, abnormálny tep srdca a dokonca aj kongestívne srdcové zlyhanie.

Čítajte tiež: Poklad ukrytý v paradajkovej polievke: Obľúbené jedlo detstva vás dostane ohromnými účinkami

Čo je na tom najhoršie, lekári nevedeli prísť dôvod jej problémov a poslali ju domov s predpísanými liekmi, ktoré mali pomôcť znížiť jej vysoký krvný tlak. Liečba však nepomohla a lekári sa obávali, že žena trpí rozvojom malígnej hypertenzie, čo je extrémne vysoký krvný tlak, ktorý sa vyvíja rýchlo a môže spôsobiť poškodenie orgánov.

Sladké drievko ako príčina

Pred jej ďalším vyšetrením si uvedomila, že sa jej záchvaty bolesti hlavy zhoršili vždy pri pití čaju! Išlo konkrétne o čaj so sladkým drievkom. Po tom, čo ho prestala piť, jej príznaky zmizli! Sladké drievko je príčinou hypertenzie kvôli zložke glycyrrhizínu. Podľa správy žena pila tri šálky čaju a tým prijala najmenej deväťkrát väčšie množstvo látky glycyrrhizínu ako je bezpečný limit.

"Vynechaním čaju so sladkým drievkom sa normalizoval krvný tlak a vyriešila sa bolesť hlavy, hoci táto príčina bola identifikovaná dva mesiace po jej počiatočnej prezentácii. Pacientka prestala piť čaj zo sladkého drievka úplne, čo umožnilo úspešné vysadenie antihypertenzívnej terapie a úplné vyriešenie bolesti hlavy," napísali lekári v správe.

Predpokladá sa, že čaj so sladkým drievkom lieči celý rad stavov, vrátane žalúdočných problémov, pálenia záhy, zápchy a nachladnutia. Čaj má protizápalové vlastnosti a pomáha neutralizovať toxíny v tele. Na podporu týchto teórií však stále neexistujú vedecké dôkazy.

Americká agentúra pre kontrolu potravín a liekov (FDA) nedávno vydala varovanie, že konzumácia 60 g čierneho sladkého drievka každý deň počas dvoch týždňov by vás mohlo doviezť do nemocnice s nepravidelným srdcovým rytmom alebo arytmiou. Problém spočíva v zložke glycyrrhizín, čo je sladiaca zlúčenina z koreňa sladkého drievka. To môže spôsobiť pokles hladiny draslíka v tele. Agentúra UK Food Standard Agency stanovuje, že potraviny, ktoré obsahujú sladké drievko, musia mať uvedené varovanie pred nadmernou konzumáciou u ľudí s vysokým krvným tlakom.

"Naša prípadová štúdia dokazuje, že sladké môže tiež spôsobiť hypertenziu u normotenzných ľudí (ľudia s normálnym krvným tlakom), čo znamená, že toto varovanie by sa malo vzťahovať aj na túto populáciu spotrebiteľov. Šálka sladkého drievka s objemom 250 ml obsahuje približne 31,5 mg glycyrrhizínu, to zodpovedá jednej tretine pohára denne. Pacient denne vypil tri šálky čaju so sladkým drievkom, čo je množstvo, ktoré sa nepovažuje za nadmerné podľa laikov, na druhej strane sa toto množstvo rovnalo najmenej deväťnásobku nad bezpečným limitom, čo sa týka príjmu glycyrrhizínu," pokračuje správa.

Niekoľko štúdií spája sladké drievko so srdcovými problémami a jedna štúdia ju dokonca spájala s poškodením vaječníkov a neplodnosťou.

Zistenia, ktoré boli zaznamenané v časopise Reprodukčná toxikológia, ukazujú, že vystavenie vysokej hladine isoliquiritigenínu, zlúčeniny nájdenej v sladkom drievku, môže ovplyvniť aromatázu - enzým, ktorý premieňa testosterón na estrogén.

Čo na to náš odborník?

Sladké drievko má množstvo pozitívnych účinkov na ľudské zdravie. Má veľmi výrazné protizápalové, antibakteriálne a antiparazitárne účinky. Je dokonca vhodný pre ženy s vysokou hladinou estrogénu, u ktorých potláča účinok tohto hormónu. Ocenia ho aj tí, ktorí trpia nadmerných potením. Napriek tomu sa podľa doktora Igora Bukovského môžu vyskytnúť jeho toxické účinky:

  • denná dávka vyššia ako 20 g môže narušiť hormonálne regulácie a vyvolať rôzne nežiaduce účinky: bolesti hlavy, letargiu, svalovú slabosť, zvýšený krvný tlak, poruchy vylučovania moču, narušenie rovnováhy minerálov v krvi (nadmerná strata draslíka), poruchy srdcového rytmu, príp. zástavu srdca
  • sladké drievko ani jeho extrakt (a to ani v deglycyrizínovej forme) nemôžu užívať tehotné ženy, ľudia s vysokým krvným tlakom, glaukómom (tzv. zelený zákal), ľudia, ktorí prekonali mozgovú porážku, ľudia s poruchami srdcového rytmu a obličkových funkcií a ľudia s cirhózou alebo iným poškodením pečene
  • ak sa liečite na anémiu z nedostatku kyseliny listovej, mali by ste užívanie sladkého drievka obmedziť alebo zvýšiť dávky kyseliny listovej
  • uvedené maximálne terapeutické dávky sladkého drievka nie je vhodné užívať dlhšie ako 4 – 6 týždňov, potom je potrebné liečbu prerušiť aspoň na rovnako dlhé obdobie alebo denné dávky znížiť na menej ako polovicu
  • kombinácia sladkého drievka s thiazidovými diuretikami (pri hypertenzii) môže vyvolať nadmerné straty draslíka a tým zase nežiaduco zvýšiť účinok niektorých liekov na srdce
  • deglycyrizínová forma extraktu nemá potenciál vyvolávať uvedené vedľajšie účinky, a preto nie sú známe dôvody na časové obmedzenie jej užívania (pri dodržaní uvedených kontraindikácií)
  • znižuje aktivitu heparínu a warfarínu – u pacientov užívajúcich tieto lieky zvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín
  • zvyšuje účinok orálnych antidiabetík a tým aj riziko hypoglykémie
  • znižuje účinok liekov na vysoký cholesterol - zhoršuje ich vstrebávanie

Fotogaléria


Tagy:
čaj zdravie bolesti hlavy vysoký krvný tlak

2017-11-28 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia