Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výskum mrazených rýb prekvapuje: Tri dôležité podmienky, aby boli morské pochúťky čerstvé

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Obchodníci sa snažia najmä pred Vianocami ľudí nalákať na predaj čerstvých rýb. Nórski výskumníci však prišli na to, že aj mrazené ryby môžu mať rovnako kvalitné vlastnosti ako práve ulovené ryby – ak námorníci dodržia tri dôležité podmienky.

 

Zo štúdie nórskej výskumnej spoločnosti SINTEF, ktorú realizovala v spolupráci s inštitútom Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES), vyplýva, že mrazené ryby sú rovnako dobré ako čerstvé. Vedci tak vyvrátili mýtus, že mrazené dary mora, ktoré sú zvyčajne lacnejšie, nemajú takú hodnotu ako tie , ktoré sú predávané ako čerstvo ulovené. Ďalšou výhodou mrazených morských úlovkov je fakt, že ich v mrazenom stave môžete uskladňovať štyri až šesť mesiacov, počas ktorých ich kvalita nepoklesne. Čerstvé ryby si však udržia svoju kvalitu len dva-tri dni po výlove.

Čítajte viac: Vianočná ryba pod drobnohľadom: Ako a ktorú si vybrať?

Výskumníci sú presvedčení, že mrazené ryby a plody mora si zachovávajú rovnaké živiny a zdravotné výhody ako surové ryby. Zamerali sa aj na metódy manipulácie s rybami, ich zmrazovanie a skladovanie, aby bola zabezpečená najvyššia kvalita predávaných rýb.

Tri podmienky čerstvosti

Experti tvrdia, že pri manipulácii s rybami musia byť zabezpečené tri faktory: po prvé, ryby musia byť zmrazené hneď po vylovení, už na rybárskych lodiach. Po druhé, produkty musia ostať zmrazené pri stabilnej a nízkej teplote po celý čas bez prerušenia, teda až do ich rozmrazenia pred konzumáciou. Po tretie, ryby musia byť rozmrazované bezprostredne pred ich predajom spotrebiteľovi, pričom si v chladiacom pulte dokážu udržať najvyššiu kvalitu až desať dní.

Výskum mrazených rýb prekvapuje:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Mrazenie rýb na lodiach musí prebiehať rýchlo, malo by trvať len niekoľko sekúnd, pričom sa ryba zmrazuje až na takmer mínus 30 stupňov Celzia. Súčasne sa takýmto spôsobom eliminuje riziko, že budú v rybách prežívať parazity. Odborníci však spotrebiteľov nabádajú, aby pri kúpe rýb zvažovali aj to, či pochádzajú od overeného dodávateľa, či nepáchnu, majú dobrú farbu. Rovnako smerodajná môže byť informácia, kedy boli ryby ulovené a zmrazené.

Viac o téme: Plody moraMrazené rybyČerstvé ryby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9