Láska k pikantným jedlám odkrýva vašu osobnosť: Ostrejšia chuť napovie veľa

Láska k pikantným jedlám prezradí vašu dobrodružnú povahu!
Zdroj: pixabay.com
2017-11-12 15:30:00

Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale čo konzumujete, veľmi veľa o vás vypovedá! Výber potravín súvisí s vašou psychikou a s typom osobnosti. Preferujete pálivé ostré jedlá? Pozrite sa, čo to o vás prezradí!

Ťažko tomu uveriť, no nálada a temperament skutočne ovplyvňujú výber chutí. To, čo máte na tanieri, môže povedať veľa o vašej osobnosti. Obzvlášť, ak milujete čili papričky či iné štipľavé jedlo.

Čítajte tiež: Skrytá hrozba známeho detoxikantu: Dôvod, prečo môže byť živočíšne uhlie nebezpečné

Dávka vzrušenia ako lákadlo

Milovníci korenistých pokrmov sú ľudia, ktorí milujú dobrodružstvo! Tento záver pochádza od Pavla Rozina a Debora Schillera z Pennsylvánskej univerzity po tom, čo vyhodnotili prvú systematickú štúdiu o konzumácií čili papričiek. Napríklad v Mexiku je ich konzumácia považovaná za znak silných hodnôt a mužských vlastností, ako sa uvádza na health.com.  

Zistilo sa, že americkí študenti so záľubou v štipľavé potraviny mali tiež vášeň pre odvážne a potenciálne riskantné aktivity vrátane rýchlej jazdy alebo parašutizmu. Obe aktivity sú riskantné a vyžadujú si určité duševné úsilie na ich zvládnutie, čo je rovnaké aj pri konzumácii čili papričiek, pri ktorých človek taktiež prechádza tiež určitým riskom. To riziko je však  pre mnohých vzrušujúce, ako dodal jeden z vedcov Rozin. Ich milovníci ich zbožňujú pre to, čo vyvolávajú pri zjedení - šok, otras, prebudenie, zahriatie.

Neboja sa riskovať

Ak prechovávate lásku k čili papričkám a nevynecháte žiadne jedlo, ktoré by nebolo korenisté, ste pravdepodobne spokojní sami so sebou a nechýba vám sebavedomie. Ostrejšia chuť ich láka, čo svedčí o tom, že sú za každú zábavu. Sú ochotní riskovať, nechýba im odvaha, prekypujú akčnými plánmi a naplno si užívajú život. Radi posúvajú hranice svojich možností.

Technicky povedané, štipľavosť vlastne nie je chuťou, nie je to nič sladké, slané, horké či kyslé. Znamená miernu až silnú bolesť, jednoducho nepríjemný stav, čo je dôvod, prečo mnohí ľudia, ktorí sú opatrnejší, ich konzumáciu radšej vynechajú.. Typická odpoveď na bolesť spúšťa kapsaicín, chemická zlúčenina, nachádzajúca sa v čili papričkách, ktorá zasiahne receptory bolesti na jazyku. Pikantné jedlá môžu byť nebezpečné, ak sa dostanú do očí alebo sa dotknú citlivej oblasti na nose, sila kapsaicínu by sa zdvojnásobila a človek by mohlo kričať bolesťou.

Napriek tomu, že vedia, čo príde, s chuťou sa zahryznú do najpálivejšieho kari. Pálivé je ich láskou, keďže ich baví objavovať to, čo ešte vydržia a čo môžu a vydržať. Dávka vzrušenia je pre nich dobrodružstvom!

Fotogaléria

2017-11-12 15:30:00  |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia