Zvyk, ktorý vám môže zachrániť život: Zdravotné účinky pravidelnej konzumácie banánov

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-10 05:55:00

Banány nie sú len chutným ovocím vhodným do koláčov či zákuskov. Podľa odborníkov by ste ich mali konzumovať pravidelne, ak chcete mať zdravšie srdce a cievy. Sú totiž výdatným zdrojom draslíka, ktorého nedostatok v tele môže mať smrteľné následky.

 

Výskum ukazuje, že potraviny ako zemiaky, brokolica či klíčky znižujú riziko vzniku krvných zrazenín. Podobný efekt môžete docieliť aj pravidelnou konzumáciou banánov, ktoré sú bohatým zdrojom draslíka. Tento minerál totiž zohráva kľúčovú úlohu v prevencii infarktu a mŕtvice, pretože zabraňuje kôrnateniu a zužovaniu tepien, píše The Sun.

Čítajte viac: Stále u vás banánové šupky končia v koši? Odteraz s tým bude koniec!

Okrem banánov sú dobrými zdrojmi draslíka aj ryby, paštrnák, semienka a mäso z hydiny. Účinok draslíka sa naplno prejavil počas experimentu na myšiach na Alabamskej univerzite. Časť myší dostávala potravu bohatú na obsah draslíka a zvyšok konzumoval stravu, v ktorej bol minerál len chudobne zastúpený. Ukázalo sa, že tie myši, ktoré konzumovali dostatok draslíka, mali srdcovo-cievny systém v lepšom zdravotnom stave.

Podľa oficiálnych rád by mal dospelý človek prijať 3 500 miligramov draslíka denne – v rámci vyváženej stravy. V prepočte na banány by ste ich teda museli zjesť denne až osem. Ak by ste si ale vystačili so štyrmi banánmi na deň, prijali  by ste polovicu z odporúčanej dávky.

Fotogaléria


Tagy:
srdce banán infarkt cievy mŕtvica draslík

2017-10-10 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia