Doprajte si pečivo bez toho, aby ste pribrali: Trik spočíva v načasovaní

Doprajte si pečivo, no dôležité je správne načasovanie.
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-12 05:55:00

Pochutnajte si na pečive, ktoré tak milujete bez výčitiek svedomia! Znie to ako sen, no skutočne ho nemusíte odmietať zo strachu, že by ste si pokazili štíhlu líniu. Všetko je to totiž len o jednom: o správnom načasovaní.

Chrumkavému chlebíku len málokto odolá. Ak vás vábi svojou vôňou a ste si istí, že mu podľahnete, pochutnajte si na ňom po večeri. Radí to nová vedecká štúdia, ktorá sa zamerala na optimálne načasovanie konzumácie sacharidov. Podľa nej je načasovanie kľúčová vec v živote. Aj čo sa týka stravovania. Existuje totiž správny čas na konzumáciu sacharidov!

Čítajte tiež: Desivá prognóza môže byť blízko: Jednoduchý cvik dokáže predpovedať mŕtvicu

Spoľahlivý trik

Ako uvádza nová štúdia, zverejnená v akademickom časopise BMJ Open Diabetes Research & Care, konzumácia sacharidov po tom, čo dojete svoju večeru, je jednoduchá, ale spoľahlivá stratégia, ako si udržať stabilnú hladinu cukru v krvi - čo je dôležité pre udržanie dobrého zdravia a zdravej hmotnosti.

Štúdia, vedená Louisom J. Aronnom a Sanfordom Weillom, profesorom v centrách komplexnej kontroly hmotnosti, bola inšpirovaná tým, o čom bolo doteraz nedostatok vedeckých údajov - konzumácia sacharidov vo vzťahu k zvyšku jedla ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Tím Dr. Aronne pozoroval 16 dospelých stredného veku s cukrovkou 2. typu, ktorí konzumovali rovnaké jedlo pozostávajúce z bielkovín, zeleniny a uhľohydrátov, pričom každé jedlo mali na tanieri iný deň.

Každý deň mali jedlo načasované tromi spôsobmi:

  • Najprv jedli sacharidy, potom o 10 minút neskôr bielkoviny a zeleninu
  • Druhý deň si dali bielkoviny a zeleninu a po 10 minútach nasledovali sacharidy
  • Tretí deň si pochutnali súčasne na bielkovinách, zelenine a sacharidoch

Každému účastníkovi boli merané hladiny cukru v krvi tesne pred jedlom a potom každých 30 minút po 180 minútach. Výsledky boli ohromujúce, ako povedal kolega Dr. Aronne a členka vedeckého tímu Alpana Shukla, MD, MRCP, odborná lekárka a riaditeľka klinického výskumu Weill Cornell.

"Sacharidy na konci jedla mali za následok o 53,8% nižšiu hladinu cukru v krvi než ich konzumácia pred zvyškom jedla. Taktiež sme zaznamenali o 40,4% nižšiu hladinu cukru v krvi než v prípade, keď zjedli všetko súčasne," hovorí. To znamená, že sacharidy vo vzťahu k zvyšku jedla majú významný vplyv na hladinu cukru v krvi!

Pomôže nielen cukrovkárom

Vedci tiež poznamenali, že hladina inzulínu bola výrazne nižšia, keď pridali sacharidy do svojho jedálnička až po tom, čo vložili do úst posledné sústo večere. Keďže inzulín je potrebný na metabolizmus krvného cukru, podľa tímu vedcov konzumácia sacharidov na konci jedla môže vyžadovať menej inzulínu. Pretože cukrovka 2 typu je charakterizovaná neschopnosťou tela správne využívať inzulín na metabolizáciu krvného cukru, od diabetikov 2. typu sa vyžaduje, aby užívali lieky na zníženie hladiny cukru v krvi po jedle. Dr. Shukla hovorí, že táto štruktúra jedál môže byť základom pre zníženie dávky liekov vrátane inzulínu na zvládnutie cukrovky typu 2.

Je možné, že sacharidy ako posledná časť jedla vám môže pomôcť vyhnúť sa priberaniu, pretože vyššie hladiny inzulínu sú spojené s prírastkom hmotnosti. Vzhľadom na to, že sacharidy na konci jedla viedli k nižším hladinám, je možné, že táto jednoduchá zmena (šetriť sacharidy na koniec dňa) môže pomôcť pri kontrole hmotnosti, dokonca aj u nediabetikov.

Fotogaléria

2017-10-12 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia