Česi uviedli revolučnú superpotravinu, znie to ako sen: Schudnete a budete po nej aj zdravší!

Vlčí bôb
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-26 12:30:00

Športovci, nadšenci zdravej stravy, celiatici aj onkologickí pacienti si už čoskoro budú môcť zakúpiť nový druh bielkoviny, ktorý vytvorili českí vedci z Univerzity Hradec Králové zo známej rastliny vlčí bôb. Podľa odborníkov by mohol produkt obohatiť napríklad mliečne výrobky a úspešne nahradiť sóju.

 

Vedci z Univerzity Hradec Králové (UHK) predstavili dva nové potravinové doplnky vyrobené hydrolýzou z múky rastliny lupina biela, známej ako vlčí bôb. Univerzita v spolupráci s Centrom transferu biomedicínskych technológií už rozbehla rokovania o predaji patentovanej technológie na výrobu produktov z lupiny firmám, povedali novinárom zástupcovia UHK a centra.

Čítajte viac: Vajce ako výživový zázrak: Odborníčka prezradila, ako spoznať tie najlepšie

Divo rastúce semená sú jedovaté!

„Lupina je síce zatiaľ medzi laickou verejnosťou málo známym pojmom, avšak jej vynikajúce nutričné vlastnosti spolu s nízkymi nárokmi na pestovanie ju priamo predurčujú na použitie v potravinárskom priemysle aj poľnohospodárstve,“ uviedol Miloš Jelínek z Prírodovedeckej fakulty UHK. Vedci pracovali s upravenou verziou lupiny, ktorá je vhodná pre konzumáciu, semená divo rastúcej lupiny totiž obsahujú jedovaté alkaloidy!

Vedci predstavili postup na výrobu hydrolyzovanej rozpustnej zložky, hnedého prášku obsahujúceho hydrolyzovanú bielkovinu, rozpustnú vlákninu a zvyšky tuku. Druhým produktom je takzvaný nerozpustný podiel, ktorý obsahuje denaturovanú bielkovinu, nerozpustnú vlákninu a tuky. Podľa odborníkov lupina obsahuje vysoký podiel kvalitných bielkovín a vlákniny, malé množstvo škrobu a olej.

„Novinkou je predovšetkým v tom, že na hydrolýzu sme použili kyselinu mliečnu a srvátku, normálne sa používa kyselina soľná, čo vedie k tomu, že po neutralizácii vznikne soľ a výsledný produkt je slaný, ale my tú soľ v takom množstve nepotrebujeme,“ povedal novinárom Jelínek.

Nová výzva pre mliekarne

Podľa vedcov by potravinové doplnky vyrobené z lupiny mohli používať napríklad mliekarne, ktoré by ich pridaním do mlieka zvýšili obsah bielkovín, doplnky by sa mohli stať aj súčasťou jogurtov či ďalších výrobkov. „Technológia na výrobu je pomerne jednoduchá, nebude nutné zavádzať nové nákladné zariadenia a výroba by v prípade záujmu mohla začať bez výrazných investícií,“ povedal Jelínek.

Neobsahuje cholesterol a znižuje krvný tlak

Ako píše Idnes.cz, novinku uvítajú napríklad celiatici, ktorí sa musia vyhýbať konzumácii lepku. Ocenia ju však aj pacienti po chemoterapii či vrcholoví športovci, pre ktorých je dôležitým parametrom obsah bielkovín v strave. Podľa odborníkov z univerzity dokáže 10 percent pripraveného hydrolyzátu zvýšiť hodnotu bielkovín v potrave až o 30 percent!

Podľa vedcov je produkt z vlčieho bôbu dokonca lepší ako sója, pretože sója je známym alergénom. Nová bielkovina neobsahuje ani cholesterol, je ľahko stráviteľná a nepriberá sa z nej. Pomáha znižovať krvný tlak a je jej konzumácia by mala byť prevenciou vzniku rakovinových nádorov.

 

Fotogaléria


Tagy:
bielkovina superpotravina vlčí bôb lupina biela

2017-09-26 12:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ČTK, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia