Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chia semienka ako superpotravina: Zdravotné benefity vás presvedčia, že je TOP!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Drahocenné semienka mexickej rastliny šalvia hispánska boli už v predkolumbovskej ére súčasťou stravovacej kultúry Aztékov a Mayov. Legendy hovoria, že indiánskym bojovníkom stačila jedna polievková lyžica chia semienok na to, aby im celý deň nechýbala energia. Práve pre svoje výživové kvality sú dnes oslavované ako superpotravina.

 

Podľa nutričných expertov sú chia semienka schopné zahnať pocit hladu, a zároveň telu dodať veľa energie. Semienka sú nielen výdatným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ale aj vlákniny (40 percent obsahu). Až 19 percent ich zložiek tvoria bielkoviny, čo znamená, že obsahujú viac bielkovín ako väčšina obilnín a zŕn. Výživoví špecialisti semienka odporúčajú aj ľuďom, ktorí chcú schudnúť, pretože navodzujú pocit sýtosti – v žalúdku absorbujú tekutinu, zväčšia svoj objem a ich pevná štruktúra sa zmení na gélovú. Pri tomto procese zároveň dochádza k spomaleniu vstrebávania sacharidov do krvi, čo ocenia najmä diabetici.

Čítajte viac: Veľká konkurencia kávy, ktorá vás prekvapí: Tento nápoj vás viac nakopne!

Podľa štúdie z roku 2007 semienka pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi. Keď vedci v rámci experimentu požiadali 20 dobrovoľníkov trpiacich cukrovkou 2. typu, aby každý deň konzumovali 37 gramov chia po dobu 12 týždňov, dospeli k zaujímavých zisteniam – nielenže účastníkom klesol krvný tlak, ale aj zápalový marker C-reaktívny proteín (CRP) o 40 percent a von Willebrandov faktor (posudzovaný pri krvácavých stavoch) o 20 percent. Ďalšou ich zdravotnou výhodou je vysoký obsah antioxidantov, ale aj prvkov ako vápnik, fosfor, horčík, mangán a železo.

Chia semienka ako superpotravina:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Chia semienka môžete zmiešať s vodou, do ktorej pridáte citrónovú šťavu a cukor – vznikne tak nápoj, ktorý v Mexiku a Strednej Amerike poznajú pod názvom „chia fresca“. Rovnako môžete semienkami posypať šaláty či zamiešať ich do jogurtu. Osvedčili sa aj ako vhodná ingrediencia pri pečení chleba – skúste ich primiešať napríklad do cesta.

Viac o téme: SuperpotravinaChia semienkaŠalvia hispánska
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9