Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vajce ako výživový zázrak: Odborníčka prezradila, ako spoznať tie najlepšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Na mäkko, na tvrdo, ako omeleta, praženica, alebo ako súčasť rôznych jedál. Patria do nášho každodenného jedálnička a vyváženého životného štýlu. Katarína Fašiangová, predsedníčka Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), prináša niekoľko rád a odporúčaní, ako rozoznať ich čerstvosť, správne ich skladovať a konzumovať.

 

Len v jednom maloobchodnom reťazci na Slovensku sa ročne predá viac ako 100 miliónov kusov vajec a ich predaj stále rastie. Podľa Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) sa v roku 2016 predalo priemerne o 10 percent viac vajec ako v roku 2015. Zákazníci sú však v poslednom období pri kúpe vajec opatrnejší. Na prvom mieste je pre nich zdravotná nezávadnosť potravín. Podľa Kataríny Fašiangovej musia vajcia prechádzať prísnou kontrolou bezpečnosti a kvality, kým sa dostanú na pulty obchodných reťazcov.

Čítajte viac: Návod, ako v obchode nakupovať vajcia zo Slovenska: Z obalu ich pôvod nezistíte!

Bielok musí byť číry a priehľadný

Prvé, čo vie zákazník zhodnotiť priamo v obchode či na trhu, je pohľad na tvar a škrupinu vajca. Štandardne môže byť oválneho alebo vajcovitého tvaru, bez akýchkoľvek nepravidelností. Škrupina musí byť neporušená a jej farba má byť vyrovnaná, biela, bledohnedá alebo hnedá, s minimálnymi farebnými odchýlkami. Všímajte si tiež mieru znečistenia povrchu škrupiny, ktorá by nemala presahovať jednu osminu plochy.

Po rozbití vajca pohľadom dôkladne posúďte jeho kvalitu. Skontrolujte, či je blana čistá a nepoškodená, rovnako pozrite, či je vzduchová bublina nepohyblivá s maximálnou výškou šesť milimetrov. Žĺtok by sa mal ľahko pohybovať a vracať späť do stredu. Jeho farba by mala byť v odtieňoch žiarivej žltej až oranžovej. Bielok musí byť číry a priehľadný. Prípadné malé škvrny na žĺtku či bielku neznižujú kvalitu vajca. Avšak, zárodok či akékoľvek cudzie látky a pach vo vajci sú neprípustné. Takéto vajce mal vyradiť už jeho producent predtým, ako bolo nasmerované do obchodu, teda ešte pred zabalením.

Vajce ako výživový zázrak:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Odborníci odporúčajú skladovať vajcia v chladničke či v chlade pri teplote od +5 do +8 stupňov Celzia. Minimálna trvanlivosť vajec je 28 dní. Ich predaj však môže trvať maximálne 21 dní.

Vajce - výživový zázrak

Vajcia patria k najstarším potravinám živočíšneho pôvodu, ktoré majú vysokú výživovú hodnotu a sú ľahko stráviteľné. Priemerné vajce má energetický obsah približne 340 kJ a vo vhodnom pomere obsahuje bielkoviny, lipidy, sacharidy, vitamíny a minerálne látky. Škrupina, bielok a žĺtok vajíčka sa dajú krásne oddeliť, čo umožňuje samostatne využívať ich odlišné zloženie, vlastnosti aj výživovú hodnotu.

Čítajte viac: Vajíčka ako hriech? Bezpečné množstvo, ktoré môžeme zjesť za týždeň

Vajcia sú bohaté na vitamín B12, ale aj na vitamíny A, D, E, K. Z minerálnych látok nájdete v každom vajci najmä fosfor a železo, ale aj malý obsah zinku, medi, mangánu, brómu či jódu. Žĺtok obsahuje približne 17 percent bielkovín a bielok o niečo menej, okolo 12 percent bielkovín. Škrupina predstavuje zhruba 12 percent hmotnosti vajíčka a až z 97 percent je tvorená minerálnymi látkami, preto ju mnohí používajú do kompostu či do zeminy v kvetináčoch ako prírodné hnojivo.

Spôsob prípravy vajec má veľký vplyv na dĺžku trávenia. Vajcia uvarené na mäkko zostávajú v žalúdku približne hodinu a 45 minút, surové vajce dve hodiny a pätnásť minút a vajce uvarené na tvrdo či ako praženica tri hodiny. Práve pre postupné uvoľňovanie energie sú vajcia vhodným jedlom na raňajky, či pred fyzicky náročnými aktivitami.

 

 

Viac o téme: Vajce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9