Zlozvyk, ktorý mnohí robia a pripravujú sa o veľa: Takto by sa malo jesť avokádo

Avokádo v sebe skrýva veľký poklad, ukryté v šupke avokáda!
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-17 06:00:00

Avokádo sa spája s prínosmi pre ľudské zdravie, zabraňuje starnutiu a dokáže odvrátiť rakovinu. Nové výskumy však naznačujú, že ho mnohí jedia nesprávnym spôsobom a zbytočne sa tak pripravujú o "zlatú baňu" plnú živín s ohromujúcimi účinkami!

Prvá štúdia zistila, že šupka semena z avokáda, ktorá obvykle putuje do koša, je bohatá na liečivé látky, ktoré môžu zabrániť rastu zhubných nádorov a tvorbe tuku v našich tepnách! Údajne by dokázali zlepšiť liečbu rakoviny, srdcových ochorení a mnohých iných chorôb, ktoré oslabujú ľudský organizmus. Ako tvrdia odborníci, táto podceňovaná časť ovocia by mohla čoskoro prejsť z "odpadu v koši do pokladu na tanieri" a rovnako by to mohlo byť aj v medicíne, konkrétne v kozmetike, parfumoch a iných spotrebných tovaroch.

Čítajte tiež: Najzáludnejšie ochorenie tráviacej sústavy: Prezradí ho aj ovocie a zelenina

Dr Debasish Bandyopadhyay z University of Texas Rio Grande Valley to potvrdzuje: "Šupky avokádových semien, ktoré väčšina ľudí považujú za odpad sú skutočne klenotom drahokamov, pretože liečivé látky v nich by mohli byť používané na liečbu rakoviny, srdcových ochorení a iných stavov. Naše výsledky tiež naznačujú, že šupky semien sú potenciálnym zdrojom chemikálií používaných v plastoch a iných priemyselných výrobkoch."

Výskum, ktorý je za tým

Takmer päť miliónov ton avokáda sa vyrába na celom svete ročne - vo väčšine prípadov sa vnútro, teda dužina je a semeno putuje do koša. Niektorí výrobcovia jedlého oleja extrahujú zo semien avokádový olej, ale odstraňujú škrupinu obklopujúcu semeno a pred spracovaním ju zlikvidujú.

Dr Bandyopadhyay a jeho študenti sa snažili zistiť viac o tom, čo výrobcovia naozaj vyhodia, ak sa jedná o šupku. Výskumníci zomleli okolo 300 sušených šupiek semien avokáda prášok. Po ďalšom spracovaní sa z prášku stal olej.  V laboratórnych experimentoch výskumný tím našiel 116 zlúčenín v oleji. Zaujímavé je, že mnohé zo zlúčenín sa pravdepodobne nenachádzajú v samotných semenách.

Poklad ukrytý v šupke

Medzi zložkami v oleji bol heptakozán, ktorý by podľa tímu mohol byť schopný zablokovať rast nádorových buniek. Obsahuje aj kyselinu dodekanovú, ktorá zvyšuje lipoproteín s vysokou hustotou (známy ako HDL) a v dôsledku toho môže znížiť riziko aterosklerózy - tvorbu tukových látok vo vašich tepnách, ktoré môžu nakoniec spôsobiť život ohrozujúce problémy, ako je srdcový infarkt a mŕtvica.

Navyše tím našiel aj behenylalkohol - tiež známy ako docosanol - dôležitú zložku používanú pri antivírusových liekoch a liečbe vredov a herpesov.

Zistenia boli prezentované na Národnom stretnutí Americkej chemickej spoločnosti vo Washingtone, DC.

2017-09-17 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia