Chcete mať svaly ako z ocele? Najznámejšie ovocie obsahuje herkulovský proteín!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-07 17:00:00

Ochabnuté svaly by mohli byť raz a navždy minulosťou, a to vďaka zelenine a ovociu! V niektorých potravinách vedci našli proteín, ktorý udržiava svaly vo forme. Jeho účinky by mohli diametrálne zmeniť pohľad na ľudské starnutie. Aj seniori by mali svaly ako z ocele.

 

V zelených jablkách a rajčinách vedci objavili proteín, ktorý je dokáže „vypnúť“ starnutie svalov. Podľa profesora Christophera Adamsa, ktorý je spoluautorom štúdie zverejnenej v magazíne Journal of Biological Chemistry, trápi svalová slabosť či svalová atrofia vysoké percento starších ľudí, ktorým komplikuje zdravie a kvalitu života. Ako ľudia starnú, objem ich svalovej hmoty sa zmenšuje. Mnohí z nich túto skutočnosť pociťujú ako stratu výdrže či slabú kondíciu. Aj preto niektorí z nich prestávajú byť fyzicky aktívni.

Čítajte viac: Prečo idú kilá s vekom hore? Katastrofa tela začína už po tridsiatke, takto ju spomalíte!

Tím vedcov University of Iowa sústredený okolo Adamsa zistil, že svalovému úbytku by mohli predchádzať látky nachádzajúce sa v zelenine a ovocí. Zelené jablkové šupy obsahujú kyselinu ursolovú a šupky zelených rajčín zlúčeniu tomatidín – obe látky dokážu spomaliť degeneratívny svalový proces tak, že deaktivujú proteín ATF4 zodpovedný za atrofiu.

Elixír mladosti?

Vedci dúfajú, že by mohli byť jablká a rajčiny kľúčom k zastaveniu prirodzeného svalového starnutia. Svoje hypotézy však zatiaľ demonštrovali iba na starších myšiach, ktoré dva mesiace kŕmili stravou obsahujúcou tomatidín a kyselinu ursolovú. Niektoré z myší dostávali len jednu zo zložiek a časť z nich obe naraz. Tie, ktoré konzumovali obe zlúčeniny, mali o desať percent viac svalovej hmoty a o 30 percent viac svalovej sily, čo je bežné pre mladšie myši. S trochou nadhľadu sa dá povedať, že myši boli odolné voči starnutiu svalstva.

Podľa Webmd.com ľudské svalstvo rastie a naberá silu až do 30. veku života. Potom ľudia každých desať rokov strácajú tri až päť percent svalovej hmoty. Po dosiahnutí 75. roku života sa atrofia ešte viac urýchľuje.

Fotogaléria


Tagy:
jablko rajčina svaly starnutie proteín atrofia

2017-09-07 17:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia