Preč s veľkonočnými lákadlami, ktoré pridávajú faldíkom: Takto sa poriadne najete a nebude držať hladovku!

Najedzte sa do sýtosti a nepriberiete ani gram!
Zdroj: thinkstock.com
2017-04-13 06:00:00

Veľká noc sa neodmysliteľne spája s jedlom. Keď sme sa konečne po Vianociach dostali do formy, sú tu opäť sviatky, cez ktoré sa zvykneme prepchávať. Priznajte sa, kto z vás si každoročne dá predsavzatie, že práve tento rok sa už prejedať nebude, no vždy to poruší?

Stačí ísť na nákup a keď sa zo všetkých regálov na vás usmievajú tie najväčšie veľkonočné dobroty, neodoláte a vždy rezignujete. Nemyslite si, nie ste v tom sami.

Veľkonočné prejedanie sa môže spôsobiť starosti najmä ľuďom, ktorí majú problémy s trávením a žlčníkom. Ak to preženiete s jedlom a alkohol, môže vás bolieť brucho, môžete mať kŕče, hnačku, alebo zvracať. Nemusíte však hneď bežať k lekárovi, stačí ak stravu na pár dni odľahčíte a zabudnete na alkoholické nápoje.

Dobré jedlo k Veľkej noci patrí, no nemalo by ho byť viac, ako telo naozaj potrebuje. Nedovoľte svojim očiam, aby jedli za vás. Ak už neviete odolať, vezmite si len kúsok, a ak vás i naďalej premáhajú chúťky, doprajte si ovocie. Pečenú hus alebo kačicu tento rok vymeňte za morku. Jej mäso má približne polovičnú energetickú hodnotu a obsahuje viac bielkovín. Skúste tento rok vynechať zo svojho jedálnička údené mäso a mastné vyprážané jedlá. Dajte prednosť na prírodno pripraveným, alebo grilovaným mäsovým pokrmom. Ak už naozaj nemôže žiť bez „trojobalu“ pripravte si jogurtové rezne pečené v rúre.

Ako na to?

Kuracie, alebo morčacie rezne si naklepte a dajte do hlbšej misky. Pridajte soľ, korenie, lyžicu olivového oleja, pokvapkajte citrónom a pridajte hustý biely jogurt (najlepšie gréckeho typu). Premiešajte a nechajte pár hodín odležať. Potom obaľte v strúhanke. Na plech položte papier na pečenie, jemne ho potrite olivovým olejom. Poukladajte rezne a z vrchu pokvapkajte olejom. Pečte 15 minúť pri 200 stupňoch Celzia. Potom rezne obráťte a pečte ďalších 15 minút.

Zemiakovo - majonézový šalát snáď nechýba na žiadnom sviatočnom stole. Ak nechcete svoj žalúdok príliš zaťažiť, nahraďte majonézu sojanézou, alebo dressingom z bieleho jogurtu.

Zemiakový šalát s bielym jogurtom

Zemiaky umyte a uvarte v šupke. Po vychladnutí ich ošúpte a nakrájate na kocky. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a sterilizované uhorky, mrkvu, hrášok , uvarené vajíčka. Jogurt premiešajte so sójovou omáčkou a pridajte k nakrájaným surovinám. Dochuťte soľou, korením a vodou z kyslých uhoriek. Všetko spolu dobre premiešajte.


Štyri prírodné liečivá, ktoré vás môžu zmiasť: V skutočnosti sú škodlivé!


A čo takto vynechať zemiaky?

Veľkonočný šalát bez zemiakov

Viete si predstaviť zemiakový šalát bez zemiakov? Ak áno, vyskúšajte tento recept. Ingrediencie sú tie isté, ako sme písali vyššie, no zemiaky nahraďte zelerom. Ten uvarte v osolenej vode a po vychladnutí ho nakrájajte na malé kocky. Pridajte na drobno nakrájanú cibuľu, sterilizované uhorky, mrkvu a hrášok, dochuťte soľou a korením, pridajte biely jogurt zmiešaný so sójovou omáčkou, alebo sojanézou.

Veľkonočné koláče sú jednou veľkou pohromou pre naše telo. Nahraďte ich radšej ovocím, orechmi, vyskúšajte ovocné smoothie. Ak sa už predsa len rozhodnete, že koláče nebudú chýbať na vašom stole, nahraďte bielu múku celozrnnou, alebo špaldovou. Maslové krémy vymeňte za jogurtové, alebo tvarohové. Osviežia vás ovocné koláče zaliate želatínou. Čo by ste povedali na zdravé pšenové guličky?

Guľky zo pšena

  • Šálka pšena
  • 1 vanilkový cukor
  • Vlašské orechy
  • 2 šálky vody
  • Mletá škorica
  • Med
  • Kokos
  • hrozienka

Pšeno premyte pod horúcou vodou. Potom ho zalejte vodou a uvarte na kašu. Keď trošku vychladne, primiešajte cukor, posekané orechy a škoricu. Vytvarujte guľôčky, do stredu vložte pár hrozienok, alebo oriešok a obaľte v strúhanom kokose, alebo mletých orechoch. 

Čokoládová tortička

  • 1 ks bieleho tofu
  • 1 ks avokáda
  • 1 ks banána
  • 3 lyžice agáve
  • 3 lyžice kakaa
  •  100 ml sójového mlieka
  • 150 g celozrnných sušienok
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • Čerstvé ovocie

Celozrnné sušienky pomeľte na jemno, pridajte olej a premiešajte. Zmes vložte do malých formičiek na pečenie do výšky 1 cm a pečte 5 minút na 150 stupňoch. Tofu, avokádo, banán, mlieko, agáve a kakao pomixujte na hladký krém, ktorý nalejete na sušienkový základ. Nechajte stuhnúť v chladničke. Pred podávaním naukladajte na mini tortičky čerstvé ovocie. 

Nepečená kokosová roláda

  • 180 celozrnných sušienok
  • 3 lyžice medu
  • 3 lyžice vody
  • 1 lyžica kakaa
  • 1 lyžica mletej kávy
  • 100 g kokosu

Sušienky pomeľte v mixéry a preložte do misky. Pridajte 2 lyžice medu, kakao, mletú kávu, vodu a vypracujte cesto. Ak je príliš tuhé, pridajte viac vody. Kokos a 1 lyžicu medu mixujte dovtedy, kým nevznikne kokosové maslo.

Vyvaľkajte cesto medzi dvoma papiermi na pečenie do obdĺžnikového tvaru a natrite naň kokosovú plnku.  Cesto opatrne zrolujte a dajte do chladničky odpočívať minimálne na pol dňa.

Počas sviatkov sa riaďte pravidlom, všetko s mierou. Deň po sviatkoch si doprajte odľahčujúci, či pôstny deň. Počas sviatočných dní nezabúdajte na dlhé prechádzky, choďte do prírody, vybehnite na bicykel, či korčule, venujte sa športu, ktorý máte radi.

Čítajte tiež: Sú populárne kolové nápoje jedovaté? Po tomto už s nimi nadobro skončíte!

2017-04-13 06:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia