Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sú populárne kolové nápoje jedovaté? Po tomto už s nimi nadobro skončíte!

Opatrne s konzumáciou kolových nápojov!
Opatrne s konzumáciou kolových nápojov! (Zdroj: thinkstock.com)

Môžu kolové nápoje zabíjať? Otázka, ktorú si za posledné roky často kládli vedci a iní odborníci. Je o nich všeobecne známe, že sa neodporúčajú na každodennú konzumáciu. Najnovšie tvrdenie o kolových nápojoch by však mohlo už navždy zmeniť váš názor na ne..

Vychladená kola napumpovaná bublinkami. Zoberiete ju do ruky a v okamihu dychtivo vypijete obsah. Osvieženie v takejto podobe majú radi mnohí z nás. Je pritom jedno, aké je ročné obdobie, alebo že je kola prepieraná médiami a výživovými poradcami pre svoje negatívne účinky na ľudské zdravie. I napriek tomu u väčšiny to stojí za risk.. Veď kto by neodolal jej chuti?

Nebezpečná kombinácia

Veľké množstvo cukru a umelých prísad. Aj preto má kola svoje miesto medzi nezdravými potravinami. Už tri decilitre tohto nápoja spúšťajú v tele podobné pocity, aké zažíva narkoman závislý na heroíne a zvyšuje riziko rôznych ochorení, vrátane obezity a kardiovaskulárnych problémov. Vedeli ste však o tom, že vysoká hladina kyseliny benzoovej, a iných umelých látok, obsiahnutých v kolových nápojoch, by mohla predstavovať zdravotné riziko pre spotrebiteľa v kombinácii s vitamínom C! Upozorňuje na to vysoký súd v Nigérii, podľa ktorého niektoré tieto nápoje predávané pod značkou, ktorá je svetovým gigantom, by mohli byť jedovaté!

Fľaše a plechovky najpopulárnejších kolových nápojov by mohli čoskoro obsahovať písomné zdravotné varovanie po tom, čo sudca Adedayo Oyebanji nariadil spoločnosti Nigerian Bottling Company (NBC), miestnemu výrobcovi nealkoholických nápojov, umiestniť etikety na výrobky, aby boli spotrebitelia informovaní a nepili ich spolu s vitamínom C.

Podľa spoločnosti, ktorá vyrába kolové nápoje, sú však tvrdenia nepresné a hlavne nepodložené vedou. "Všetky naše výrobky sú bezpečné a dodržiavajú predpisy v krajinách, kde sa predávajú. Dodržiavajú prísne globálne štandardy bezpečnosti a kvality našej spoločnosti," upozorňuje hovorca spoločnosti denníku The Independent.

The Lagos High Court tvrdí, že vysoká hladina kyseliny benzoovej a prídavných látok v kolových nápojoch by mohla predstavovať zdravotné riziko pre spotrebiteľov v kombinácii s kyselinou askorbovou, bežne známou ako vitamín C. Sudca dal pokutu vyše 5000 Eur Nigerijskej Agentúre pre potraviny a liečiva a kontrolu chorôb (NAFDAC) za to, že zlyhali hygienické normy.


Čo spravia mliečne výrobky s vašou postavou? Takto v skutočnosti vplývajú na chudnutie!


"Je zrejmé, že NAFDAC bola veľmi nezodpovedná vo svojich regulačných povinnostiach voči spotrebiteľom kolových nápojov, vyrábaných spoločnosťou Nigerian Bottling Company," tvrdí sudca.

Kyselina benzoová a kyselina askorbová sú prísady, schválené regulátormi medzinárodnej bezpečnosti potravín a používajú sa v mnohých potravinách a nápojoch na celom svete. Tieto zložky sa tiež používajú v kombinácii s určitými výrobkami v rámci úrovní, ktoré sa môžu líšiť od v jednotlivých krajinách.

"Avšak boli schválené príslušnými národnými regulátormi potravín a liečiv v súlade s rozsahom predpísanom CODEX, medzivládnym orgánom, zodpovedným za harmonizáciu medzinárodných potravinárskych noriem," dodal NBC.

Ministerstvo zdravotníctva v Nigérii dokonca zverejnilo vyhlásenie, ktoré upokojuje jedného Nigérijčana, ktorý prejavil svoje obavy. Nápoje sú totiž bezpečné pre ľudskú spotrebu. Na druhej strane tiež informovala, aby ľudia užívali lieky vždy len s pitnou vodou. Tým by totiž zabránili neočakávaným interakciám s inými potravinami. Ministerstvo zároveň prízvukuje, aby sa na fľaše a plechovky dávali riadne varovania podľa potreby.

Je naozaj zlá?

Kolové nápoje obsahujú množstvo látok, ktoré ľudskému telu príliš neulahodia...Kofeín, kyselina fosforečná, rafinovaná soľ, umelé látky. Pravidelná konzumácia týchto zložiek vo veľkom množstve vedie k zvyšovaniu krvného tlaku, srdcovým ochoreniam, cukrovke a obezite. Preto sa odporúča, radšej ich vynechať zo svojho jedálnička. Aj keď nemá žiadnu pozitívnu stránku, u niektorých môže kola pomôcť pri trávení. Na záver možno povedať s jednoznačným tvrdením.. Kola je nezdravá, no najhoršia na svete zase nie je..

Čítajte tiež: Zistenie, ktoré mení úplne všetko: Je prevencia proti smrteľnej chorobe nanič?!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9