Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pite túto tekutinu pred spaním každý deň: Neuveriteľné, ako zmení váš život!

Jablčný ocot sa považuje za elixír zdravia!
Jablčný ocot sa považuje za elixír zdravia! (Zdroj: thinkstock.com)

Ako liečivý elixír sa používa už od roku 400 pred naším letopočtom. Využíval ho otec modernej medicíny Hippokrates na rôzne zdravotné problémy. Každý by povedal, že ide o tajný liek, pritom túto tekutinu skrýva naša špajza!

Nedá sa ani slovami opísať, akú veľkú silu má jablčný ocot. Každý by ho mal vyskúšať na vlastnej koži a presvedčiť sa o jeho účinkoch. Mnohí ho majú v špajzy, z ktorej ho vytiahnu len občas napr. na dochutenie pokrmov. Veľká škoda! Majte ho poruke, dokáže totiž doslova divy s ľudským telom. Odporúča sa jeho konzumácia hlavne pred spaním, kedy v tele aktivuje ozdravné procesy!

Chudnutie

Jablčný ocot obsahuje acetickú kyselinu, ktorá spomaľuje akumuláciu tukov. Navyše, jeho konzumácia spôsobí, že sa po jedle budete cítiť plnšie. V konečnom dôsledku toho zjete menej.

Znižuje cholesterol

Štúdia publikovaná v Journal of Agricultural and Food Chemistry zrealizovala výskum, na základe ktorého zistila zaujímavé zistenia o súvislosti jablčného octu a cholesterolu. U myší, ktorým bol podávaný jablčný ocot s diétou, zvyšujúcou cholesterol, spozorovali znížené hladiny LDL cholesterolu, teda zlého a triglyceridov. Druhá skupina myší nekonzumovala jablčný ocot. U nich nebol zaznamenaný pokles cholesterolu.

Detoxikuje

Opäť v hlavnej úlohe kyselina v jablčnom octe! Tá dokáže viazať škodlivé látky, ktoré sa následne vyplavujú z organizmu von. Draslík v ňom obsiahnutý sa zase postará o rozklad nahromadených hlienov v tele a prečistí lymfatické uzliny.

Podporí trávenie

Po jablčnom octe by mali siahnuť hlavne tí, ktorých trápia problémy s trávením. Už menšie množstvo prispieva k upokojeniu žalúdku. Má antibiotické vlastnosti, ktoré potláčajú zlé baktérie.  Iné zdroje uvádzajú, že na vine sú kyseliny a pektín, ktoré sa postarajú o zmiernenie žalúdočného a črevného napätia.


Takmer každý to robí, pritom sa okráda o spánok: S týmto už v noci prestaňte!


Zabráni vzniku nádchy

Rozkladá hlieny a spriechodňuje nosovo-ušné dutiny! Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam dokáže predchádzať infekciám a nádche. Ak už ste prechladnutí, dajte si menšie množstvo vody a jablčného octu. Táto zmes pomôže ľahšiemu dýchaniu.

Krásna pleť i vlasy

Vyskúšajte účinky jablčného octu aj navonok! Zrieďte ho s vodou v pomere 1:1 a máte perfektnú pleťovú vodu. Vyčistite si ňou pleť pred spaním. Zvyšuje pH pokožky, zjednocuje tón a dôkladne ju vyčistí. Jeho účinky si všimnete hneď po vyčistení, pleť bude napnutá s ružovým nádychom. Taktiež sa jablčný ocot považuje za bojovníka proti lupinám. Opláchnite si hlavu octom a následne použite šampón.

Čo si všímať pri jeho kúpe?

Pozor, uvedené účinky má len kvalitný jablčný ocot! Venujte preto pozornosť jeho výbere aj za cenu toho, že v obchode strávite viac času. Mal by byť prirodzené zakalený a zlatohnedý. Tak budete mať istotu, že z neho získate všetky minerály. Nemal by byť nefiltrovaný, nepasterizovaný a jeho kvalitu spoznáte podľa toho, že je vyrobený z celých jabĺk, nielen zo šupiek a jadrovníka!

Výroba vlastného jablčného octu

Ak sa nechcete spoliehať na kvalitu z kupovaného jablčného octu, môžete si ho vyrobiť aj sami. Aspoň budete mať istotu, že máte skutočne kvalitný produkt!

Potrebujete: 1 kg jabĺk, 3 l prevarenej vody

Postup: Jablká umyte a rozpoľte. Odstráňte stopku a postrúhajte ich. Následne ich dajte do veľkého pohára a zalejte litrom prevarenej, ale vychladnutej vody. Prikryte gázou a previažte gumičkou. Nechajte kvasiť 10 dní na teplom mieste. Každý deň premiešajte. Po desiatich dňoch prilejte ďalšie dva litre prevarenej, vychladnutej vody. Prikryte a nechajte tak po dobu 20 dní. Potom preceďte a prelejte do čistých fliaš.

Čítajte tiež: Obľúbený farebný alkohol dokáže liečiť: Objavte prospešné účinky rumu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9