Zohrievate sa v zime šálkou horúceho čaju? Po tomto zistení s tým prestanete!

Zabudnite na horúci čaj, dajte prednosť radšej vlažnému.
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-12 21:00:00

Vo chvíli, keď ortuť teplomera klesne pod nulu, je najvyšší čas zahriať sa nielen zvonku, ale i zvnútra. Domov prídete premrznutí na kosť a dostanete chuť na jediné. Na šálku horúceho nápoja. Skvele chutí a ešte vás aj zahreje. Ak si myslíte, že mrazivé počasie zvládnete so šálkou horúceho čaju, šliapli ste vedľa!


Chladné počasie, ktoré momentálne zúri snáď nemá ani konca. Teploty sa len ťažko dostanú nad bod mrazu, navyše, pocit chladu je vďaka skorej tme citeľný. Neostáva nám nič iné, len vydržať a pomôcť si niečím, čo nám vytvorí pocit tepla. Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. S poklesom teplôt máme čoraz väčšiu chuť na horúci čaj, kakao alebo kávu. Pritom je jedno, či ste na nákupoch, dochádzate do práce alebo oddychujete doma v pohodlí.

Horúci nápoj vám nepomôže

Dať si horúci nápoj v treskúcej zime je pre každého úplne prirodzené a samozrejmé. O to viac vás prekvapí zistenie, že takýto spôsob zahriatia nie je práve najlepší nápad.. Aj keď na tom, dožičiť si trochu väčší pocit tepla nie je nič zlé, horúci nápoj v extrémnych mrazoch telu v skutočnosti nepomôže..

V zime netreba pitný režim podceňovať. Hoci vonku vládne chladné počasie a vám je zima, potrebujete veľa tekutín, aby mohlo vaše telo bez problémov fungovať. Avšak mrazom treba prispôsobiť pitný režim! Konkrétne nápoje, ktoré pijete. Tie by nemali byť horúce, v takomto počasí sú jednoducho nevhodné.


Jeme každý deň lacný zabijak? Pravda o palmovom oleji a jeho súvise s rakovinou!


Ak si dáte horúci čaj, nápoj vám priveľmi rozšíri cievy a tým paradoxne dochádza k stratám tepla. Vy síce budete mať chvíľu pocit, že vás nápoj zahrieva, no ide len o krátkodobý účinok. Cez otvorené cievy totiž rýchlejšie uniká teplo. O pár minút vám môže byť ešte chladnejšie! Preto je vhodnejšie dať prednosť vlažným nealkoholickým nápojom. Pitím väčšieho množstva tekutín si prekrvíte ruky a nohy a zároveň zvýšite krvný tlak. Zima vám je aj vtedy, ak je váš tlak nízky

"Horúce nápoje slúžia v zime pre krátkodobé oteplenie organizmu, čo je veľmi dobré najmä, ak sa potrebujeme rýchlo zahriať (následne sedieť doma v teple alebo ísť športovať). Avšak pre dlhodobú funkciu oteplenia organizmu v chladnom prostredí je lepšie využívať vlažné nápoje, pretože nevytvoria v organizme extrémne výkyv teploty, s čim musí potom organizmus viac pracovať, a môže sa stať, že sa schladí," potvrdzuje odborník na výživu Ing. Libor Javro.

To isté sa týka aj alkoholického nápoja. Pocit zahriatia po čaji s rumom je len ilúziou. Človek v skutočnosti zamŕza rýchlejšie.

Podobné je to aj v letnom počasí. Človek by prirodzene siahol po studenom nápoji, ktorý by ho počas horúčav schladil. Stane sa však opak. Pocit chladu potrvá len chvíľu, no následne ho obleje pot a je mu ešte teplejšie ako predtým.

Iné spôsoby, ako sa zohriať

Horúce nápoje si však nemusíte úplne zakazovať. Svoje miesto v pitom režime majú hlavne počas tráviacich problémov, keď potrebujete uľaviť od bolesti a tiež majú upokojujúci účinok na črevá a bojujú proti zápche. Počas zimy sa však zamerajte viac na vlažné nápoje. Zahriať sa predsa môžete i dekou, návštevou sauny, zvýšenou fyzickou aktivitou či korenistým jedlom.

Čítajte tiež: Nevinný zvyk, ktorý robíme pri príprave čaju: Ruky preč od medu, inak sa stane toto!

2017-01-12 21:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia