Čo sa stane s vašimi črevami, keď zjete ananás? Dramatická zmena správania buniek!

Ananás je zdravé ovocie, na ktoré by ste nemali zabúdať vo svojom jedálničku.
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-22 11:30:00

Ochráni pred rakovinou hrubého čreva a celkovo zlepší vaše zdravie! Reč je o kráľovskom ovocí – ananáse, ktorý dokáže doslova divy. Nazrite do „zákulisia“ fungovania vášho tela a presvedčte sa o tom na vlastné oči!

Ananás robí výnimočným hlavne bromelín, čo je skupina enzýmov, ktorá sa nachádza v šťave ovocia. Má silné účinky v zažívacom trakte. Tento enzým bol prvýkrát identifikovaný v neskorých rokoch 19. storočia a následne bol schválený na liečbu opuchov a zápalu. Má schopnosť upokojiť molekuly, ktoré aktivujú zápalový proces.

Zdravotné benefity bromelínu

Nedávna štúdia zistila, že bromelín a N-acetylcysteín výborne fungujú jednotlivo a rovnako aj v kombinácii majú schopnosť liečiť bunkové línie s rôznymi fenotypmi a charakteristikami ľudského gastrointestinálneho karcinómu. Taktiež odborníci odhalili, že pozitívne účinky sú zrejme dôsledkom zastavenia bunkového cyklu, apoptózy (programovaná bunková smrť) a degradácie zbytočných alebo nefunkčných bunkových zložiek.

Iná štúdia taktiež skúmala schopnosť bromelínu zastaviť a zabrániť šíreniu rakovinových buniek. Výsledok? Tento enzým v ananáse zredukoval proliferáciu buniek a podporoval včasnú smrť rakovinových buniek. Bromelín znižuje vývoj indukovaných polypov a nádorov.


Prijímajú tisíce kalórií, napriek tomu majú skvelú kondíciu: Čo jedáva Bolt alebo Phelps každý deň?


Skupina expertov skúmala účinky bromelínu v štyroch ľudských gastrointestinálnych bunkových líniách. Prišli so záverom, že zložka mala cytotoxické účinky v ľudskom žalúdku a na bunky karcinómu hrubého čreva, pričom zdravé bunky ostali nepoškodené. Tento silný enzým funguje prostredníctvom určitých mechanizmov a podporuje smrť rakovinových buniek. Taktiež zhoršuje prežitie nádorových buniek tým, že blokuje a znižuje vznik onkoproteínov, čo sú proteíny, ktoré môžu podporiť premenu zdravej bunky na rakovinotvornú.

Štúdia potvrdzuje, že dlhodobá konzumácia čerstvého alebo mrazeného nepasterizovaného ananásového džúsu znižuje zápaly spojené s neopláziou v hrubom čreve. Neoplázia je tvorba alebo prítomnosť nového abnormálneho rastu tkaniva. Iná, novšia štúdia zase dokumentovala účinnosť enzýmu v zmršťovaní mnohých druhov nádorov vďaka svojej schopnosti rozpúšťať fibrín, proteín založený na obrannom mechanizme. Bolo preukázané, že je účinný pri zastavení metastáz a ochrane DNA.

Ďalšie dôvody, prečo ho zaradiť do jedálnička

Ananás sa považuje za jednu z najzdravších potravín nielen vďaka obsahu bromelínu. Je tiež dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, C, mangánu, horčíka, čo je minerál, ktorého má množstvo ľudí nedostatok, draslíku, ktorý je dobrý na zdravie srdca a betakaroténu. Tieto živiny pomáhajú pri kontrole krvného tlaku a prevencii makulárnej degenerácie a astmy. Podľa Pracovnej skupiny pre životné prostredie (EWG) je ananás jednou z potravín, ktorá je najmenej vystavená pesticídmi. A ešte k tomu jeho lahodná sladká chuť! Nepremýšľajte dlho a pustite sa do jeho konzumácie!

Čítajte tiež: Tetovanie nie je len obrázok: Zlá správa, ktorá všetkým otvorí oči!

Fotogaléria

2016-08-22 11:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia