Cesnak pred spánkom: Užitočný pomocník alebo zradca?

Cesnak je veľmi zdravý, no pred spaním sa neodporúča jeho konzumácia.
Zdroj: profimedia.sk
2016-05-12 06:00:00

Považuje sa za poklad prírody a všeliek. Cesnak nám síce zabezpečí pevné zdravie, no nie za každých okolností. Niekedy sa prejaví jeho negatívna stránka a vtedy by sme naň najradšej zabudli..

Cesnak je výnimočný množstvom zdravotných výhod na ľudský organizmus, ktorý ho predurčuje k jedným z najzdravších potravín. Má úžasné protizápalové a antivírusové vlastnosti, známe už stovky rokov. Ukázal sa ako účinný prostriedok a podporná liečba aterosklerózy, mŕtvice, rakoviny, imunitnej poruchy, mozgového starnutia a artritídy. Jednoznačne by sme sa mu nemali vyhýbať a mali by sme ho zaradiť do každodenného jedálnička ako súčasť zdravého životného štýlu. Dokonca sa hovorí aj o jeho priaznivých účinkoch vo večerných hodinách. Je však pravda, že podporuje spánok?

Večer naň zabudnite

Zrejme vás napadne ako prvé zlý dych. To je hlavný dôvod, prečo by ste nemali cesnak konzumovať pred spaním, obzvlášť, ak vedľa vás spí partner. Aspoň pre vás, existuje však závažnejší dôvod, ktorý tentokrát cesnak stavia do temného svetla! Keď je reč o spánkovom režime, vtedy cesnak nie je až taký užitočný. Cesnak patrí medzi korenené jedlá, takže má podobné niektoré vlastnosti, ktoré môžu spôsobiť pálenie záhy. Niekedy majú vedľajší účinok - môžu podráždiť žalúdok alebo je náchylný k tvorbe žalúdočných štiav. Vtedy sa mení na gastrointestinálny stimulant. Týka sa to hlavne tých, ktorí majú slabý, citlivý žalúdok. Takže pacienti so zažívacími ťažkosťami by mali naň zabudnúť, no nielen vo večerných hodinách, ale aj počas dňa. Posledná vec, čo chcete spraviť pred spaním, je ľahnúť si do postele s "ohňom" v žalúdku.


15 príznakov rakoviny u žien: Varovné signály nebezpečnej choroby!


Zmierni chrápanie?

Podľa Encyklopédie starej medicíny sa cesnak dlhé roky používa na liečbu porúch chrápania. Údajne pomáha vysychať sliznice a otvoriť dýchacie cesty. Mohol by byť schopný znížiť pravdepodobnosť chrápania, takže by ste sa lepšie vyspali vedľa svojej polovičky. Aj keď niečo na tom je a niektorí odborníci sa prikláňajú k tomuto tvrdeniu, to ešte neznamená, že by ste si ho mali dať tesne pred spaním. Jednoducho začleňte cesnak do svojho jedálnička a uvidíte, že sa vám zlepší spánok, aspoň čo sa týka zmiernenia chrápania.

Ak nemáte problémy so žalúdkom, pochutnajte si na strúčikoch cesnaku ráno alebo na obed. Ak ho budete pravidelne konzumovať, zlepší sa vám fungovanie kardiovaskulárneho a imunitného systému. Túžite po lepšom a kvalitnejšom spánku? Sústreďte sa hlavne na konzumáciu špenátu, fazule, orechov, brokolice, tekvice, avokáda, paradajok či lososa. Uvidíte, ako sa ľahko ponoríte do ríše snov.

Čítajte tiež: Štíhla postava už za 60 sekúnd? Skutočná pravda, kedy uvidíte výsledky driny!

2016-05-12 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia