Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Čo sa skrýva pod lesklou šupkou? Skutočná pravda, ako na nás pôsobí jedno jablko denne!

Už jedno jablko denne má zdraviu prospešné účinky na náš organizmus.
Už jedno jablko denne má zdraviu prospešné účinky na náš organizmus. (Zdroj: thinkstock.com)

Hovorí sa o ňom ako o chrumkavom, šťavnatom, voňavom a lahodnom ovocí. Už naši predkovia tvrdili, že „jedno jablko denne nám zaručí pevné zdravie“. Je však tento výrok len mýtus? Alebo predstavuje dobrú radu, ktorej by sme sa mali držať?

O tom, že jablká sú zdravé, vie už malé dieťa. Nepochybne patria medzi zdravú stravu, ktorej by sme sa mali držať. Údajne však stačí už len jeden kus tohto ovocia na to, aby sme posilnili svoje zdravie. Čo je na tom pravdy? Odpoveď sa snažila nájsť najnovšia štúdia, ktorá prichádza so zaujímavými výsledkami. Zistila, že naši predkovia dobre vedeli, o čom hovoria. Jedno jablko denne totiž dokáže znížiť riziko predčasného úmrtia už o 35 percent. Navyše, vraj sa podľa výskumu vyhneme návštevám u lekára.

Štúdia sa zamerala na zdravie vyše 1 400 žien vo veku od 70 do 85 rokov po dobu 15 rokov. U tých, ktoré jedli viac ako 100 gramov ovocia (jedno malé jablko) každý deň, bola väčšia pravdepodobnosť na dlhovekosť než u tých, ktoré si toľko ovocia nedopriali. Výskumníci z University of Western Australia vyhodnocovali dotazníky od respondentiek, zamerané na konzumáciu potravín, z ktorého sa snažili zistiť, aký dopad mali jablká na ich úmrtnosť. Prišli na to, že mnohé druhy ovocia, ktoré spotrebovali na dennej báze, mali na ich zdravie mierne zdravotné výhody.

Zázračné látky v ovocí

Dr. Jonathan Hodgson z UWAs School of Medicine a Farmacology tvrdí, že v ovocí sa nachádzajú vysoké koncentrácie vlákniny a flavonoidov, ktoré priaznivo vplývajú na zdravie pokožky. Ide o rastlinné zlúčeniny, ktoré nájdeme v ovocí i v zelenine vrátane jabĺk, jahôd, hrušiek a reďkoviek. Flavonoidy sú už dlhé roky ospevované pre svoje antioxidačné účinky, ktoré zabraňujú poškodeniu buniek.

"Jablká sú jednými z hlavných prispievateľov celkového príjmu flavonoidov. Už skôr bolo známe, že flavonoidy z jabĺk zlepšujú stav pokožky. Teraz sme však najnovšie ukázali na to, že vyšší príjem jabĺk je spojený s nižším rizikom všetkých príčin úmrtnosti, vrátane úmrtnosti na rakovinu u starších žien," povedal Dr. Hodgson.

Vysoké hladiny vlákniny v jablkách sa zase postarajú o zníženie hladiny cholesterolu a krvného tlaku a taktiež o zníženie rizika rakoviny. Predstavujú dobrý zdroj horčíka, draslíka a vitamínu C. Odborník pritom upozorňuje, že by takýto účinok mohli mať aj iné druhy ovocia.

U ľudí, ktorí jedia jablká, je tiež pravdepodobnejšie, že budú holdovať zdravšiemu životnému štýlu a budú konzumovať iné ovocie a zeleninu, ktoré tiež môžu prispieť k ich vyššej priemernej dĺžke života.

Vplyv i na našu postavu

Začiatkom tohto roka štúdia na University of East Anglia (UEA) a Harvard Medical School zistila súvislosť rastlinných zlúčenín s udržiavaním zdravej hmotnosti, ba dokonca s ju dokáži znížiť. Príkladom sú flavonoidy obsiahnuté v 80 g (hrsť) čučoriedok, vďaka ktorým tí, ktorí ich konzumovali každý deň po dobu štyroch rokov, prišli o štyri kilá.

„Bolo zistené, že zvýšená spotreba flavonoidov bola spojená s udržiavaním hmotnosti a tiež s miernym úbytkom kilogramov. Výsledky sú konzistentné u mužov i žien rôzneho veku. Stačí pritom len jedna porcia niektorých druhov týchto plodov denne a zaznamenáte významný dopad na zdravie,“ upozorňuje profesor Aedin Cassidy z UEA v Norwich Medical School. 

Čítajte tiež: Životabudič ukazuje svoju silu: Zelená bylinka korenistej chuti vylieči tieto neduhy!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9