Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dajte zbohom bieliacim pastám na zuby: Toto spraví lepšiu službu než čokoľvek iné!

Čaj spôsobuje na zuboch nepríjemný povlak, kazeín v mlieku by tieto účinky mal zničiť. Ako je to možné?
Čaj spôsobuje na zuboch nepríjemný povlak, kazeín v mlieku by tieto účinky mal zničiť. Ako je to možné? (Zdroj: thinkstock.com)

Prúžky, násadky, pasty, prášky – to všetko sme schopní použiť pri snahe, mať čo najbelšie zuby. Prekvapí vás, ako málo stačí, aby sme sa dopracovali ku krásnemu chrupu. A nepotrebujeme k tomu žiadnu kefku ani pastu.

Jedným z nápojov, ktoré na našich zuboch zanechávajú nepríjemný povlak je nepochybne čaj. 

„ Čaj je druhý najčastejšie konzumovateľný nápoj na svete. To, ako je spracovaný je výsledkom toho, ako sú zuby zafarbené,“ povedala lekárka Ava Chowová z University of Alberta´s School of Dentistry.

Čim viac je čaj spracovaný alebo zoxidovaný, tým väčšie zafarbenie prináša. Existuje však na to „liek“ - mlieko!

Ako je to možné? 

Za všetkým treba hľadať výskumy. Na túto tému sa jeden odohral v New York City. Výsledky boli zaznamené v Internation Journal of Dental Hygiene. A keď to môžeme tak nadnesene povedať, bol to obyčajný výskum pre študentov - zubárov, no výsledky boli tak zaujímavé, že si zaslúžili, aby sa o nic dozvedela široká verejnosť. 

Predmetom výskumu bolo viacero druhov zubov - extrahované zuby, zuby s výplňou, zuby porušené zubným kazom, zlomené zuby či tie, ktoré boli nejakým spôsobom porušené. 

Výskumníci ich rozdelili do dvoch skupín. Zaznamenali ich farbu, potom ich namočili na 24 hodín do čaju, ktorý mal teplotu okolo 37 stupňov Celzia

Druhú časť zubov namočili do čaju, kde pridali mlieko. Aj tie nechali v roztoku celých 24 hodín na rovnakej teplote. Obe skupiny zubov po dni vytiahli, zaznamenali farbu a výsledky ich samotných prekvapili. 

„Výsledky, ktoré sme zaznamenali preukázali, že kazeín, súčasť mlieka je zodpovedný za redukciu čajového zafarbenia,“ povedala Chow.

Dve látky, ktoré sa navzájom negujú

Tmavé fľaky či zafarbenie zubov spôsobujú taníny, ktoré sa nachádzajú v lístkoch čaju. Práve kvôli nim je čaj charakteristicky horký, no na druhej strane spôsobuje zafarbenie zubov. Mlieko však obsahuje proteín kazeín, ktorý sa stavia do opozície k tanínom. Dokáže ich totiž naviazať a tým pádom sú účinky tanínov nulové. Znie to dobre, však? 

Čaj s mliekom pritom nie je ničím výnimočný, niekde je dokonca kultúrnym fenoménom. Po tomto zistení vedci dúfajú, že si viac ľudí začne do čaju pridávať mlieko. Taktiež z toho dôvodu, že účinky mlieka sú oveľa lepšie ako akákoľvek bieliaca pasta či prášky, po ktorých mnohí s vidinou bielych zubov siahajú. 

Čítajte tiež: Pravidlá pri orálnych radovánkach: O tomto doteraz takmer nikto nevedel!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9