Doprajte si figy každý deň: Toto robia s naším organizmom!

Sú figy pre naše zdravie dobré?
Zdroj: pixabay.com
2016-11-23 15:05:00

Zdravá maškrta s pozitívnymi zdravotnými účinkami na telo! Aj tým sa vyznačujú figy, ktoré sú doslova zdravou bombou. Viete však, čo konkrétne urobia s naším telom? Začnú sa diať veci, nad ktorými len ostanete s úžasom stáť!

1. Pomôžu vybudovať silnejšie kosti

Zrejme vás to prekvapí, ale figy obsahujú vysoké množstvo látok, ktoré sú stavebnými prvkami kostí: horčík, vápnik a vitamín K2. Navzájom sa ovplyvňujú a jedna bez druhej nemôžu fungovať a nesplnia tým svoju funkciu.

2. Udržujú dobré zdravie srdca

Môže za to vysoký obsah horčíka a draslíka.

3. Majú vysoký obsah vlákniny - rozpustnej a nerozpustnej

Nerozpustná vláknina pomáha pri čistení škodlivých látok a odpadov z hrubého čreva. Týmto spôsobom pomáha pri znižovaní rizika zápchy. Obe typy vlákniny sú skvelou kombináciou pre reguláciu telesnej hmotnosti. Rozpustná vláknina pomáha spomaliť trávenie a vďaka nej budete mať dlhšiu dobu pocit sýtosti. Taktiež reguluje hladiny cukru v krvi.

4. Pomôžu pri znižovaní hladiny triglyceridov v krvnom obehu.

Triglyceridy sú spolu s cholesterolom a fosfolipidmi súčasťou lipoproteínov, ktorých zvýšená hladina prispieva k ateroskleróze. Ide o ochorenie, ktoré môže viesť k infarktu, alebo cievnej mozgovej príhode.

5. Sušené figy obsahujú vysoké množstvo fenolového antioxidantu

Tento antioxidant bol preukázaný ako veľmi účinný nástroj pre zlepšenie zraku, najmä u starších ľudí, a dokonca účinnejší ako niektoré ostatné antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v zelenine, ako je mrkva.


Čo sa stane, ak si nevymeníte starú zubnú kefku? S týmto nikto nepočítal!


6. Figy sú vysoko zásadité

Pomáhajú  telu dosiahnuť a udržať optimálnu hodnotu pH 7,0 až 7,4. Pôsobia detoxikačne a vyrovnávajú kyslé reakcie v organizme.

7. Majú v sebe vysoké percento železa

Táto minerálna látka pomáha vytvárať červené krvinky a je skvelou prevenciou anémie. To je dôvod, prečo by tehotné ženy mali vylúčiť uhorky a čokoládu a pridať suché figy ako súčasť zdravej výživy.

8. Sú vhodným antidepresívom

Sú schopné vylepšiť vašu pochmúrnu náladu!

Čo ak neviete zohnať čerstvé figy?

Sušené figy majú vyššie množstvo cukru a kalórií, než čerstvé. Hlavným problémom je, že čerstvé figy v supermarketoch nenájdete po celý rok a keď už aj, majú krátku životnosť. Ak trpíte cukrovkou a máte obavy o obsahu cukru v sušených fígách, mali by ste zvážiť figové listy ako alternatívu. Figové listy opakovane preukázali antidiabetické schopnosti. Štúdia, ktorá bola vykonaná skupinou vedcov ukázala, že diabetici, ktorí jedli figové listy na raňajky, vyžadovali menej inzulínových injekcií po zvyšok dňa.

Čítajte tiež: Čo spôsobí cesnak na prázdny žalúdok? Zistite, čo sa vtedy stane!

2016-11-23 15:05:00  |  Text: Janka   |  Foto: Pixabay.com   |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia