Cibuľové šupky nepatria do koša: Pozrite sa, čo dokážu s naším organizmom!

Cibuľové šupky majú na naše zdravie magické účinky. Kde všade ich možno využiť?
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-17 06:00:00

Cibuľa sa považuje za jednu z najzdravších potravín vôbec. Nie je iba dobrým pomocníkom v kuchyni. Jej účinky môžete pocítiť aj v momente, ak vás skolí chrípka či nádcha, pričom nemusíte hneď bežať do lekárne. S čím všetkým cibuľa zatočí?

Nevábna vôňa, magické účinky

Cibuľový čaj je jedným z tých nápojov, ktorému ste sa v detstve určite nevyhli. Je možné, že dodnes máte vôči vôni čaju averziu, vedzte ale, že účinky nápoja predčia jeho nelákavú vôňu.

Na respiračné ochorenia je cibuľový čaj najvhodnejší. Pomáha najmä pri kašli, upokojuje krk a tiež zmierňuje opuch nosovej sliznice.

Na jeho prípravu toho nepotrebujete veľa. Postačia dve cibule, pol litra vody a na osladenie med či cukor. Ošúpané a nakrájané cibulky zalejeme vriacou vodou, necháme lúhovať približne štvrť hodinu. „Doladiť“ jeho chuť či účinky môžeme zázvorom, pozor na to, či náhodou nepatríte do niektorých z týchto skupín. Na svoje si prídu aj milovníci vône škorice či klinčekov, ktoré sa v čaji rozhodne nestratia.

Túto chybu už nerobte!

Väčšina z nás by šupky z cibule okamžite vyhodila. Nepovažuje ich totiž za prínos ani v oblasti kulinárstva ani ničoho iného. Niektorí by teraz mohli namietať a robia dobre. Šupky totiž tiež liečia!

Tak ako cibuľová dužina, tak aj šupky väčšinou pripravujeme  pri prechladnutí. Napríklad v boji proti bronchitíde by sme mali využiť cibuľovú vývar so šupiek. Stačí, ak vriacu vodu nalejeme na nieoľko cibuľových šupiek a necháme vylúhovať.

Samozrejme, túto tekutinu nepijeme, šupky jednoducho zabalíme do gázy, priložíme na hrudník. Takto si pomôžeme pri vykašliavaní, rekonvalescencii dýchacích ciest. Opakujte 3x do dňa. Ak sa pýtate, čo môže za účinnú silu šupiek, hneď vám to prezradíme. Je to najmä obsah eterických olejov ale aj prítomnosť kyseliny jantárovej, citrónovej a jablčnej.

V spojitosti so zázvorom, skúste cibuľovú čaj aj inak. Jednoducho cibuľu neošúpte, nakrájajte ju na kolieska, zalejte vriacou vodou. Aj so zázvorom lúhujte a popíjajte ako teplý nápoj. Toto spojenie je dobré pri prechladnutí či chrípke.

Aby sme však nehovorili iba o sezónnych ochoreniach, cibuľové šupky využijete aj pri:

  • Opuchoch či rôznych drobných poraneniach – namočené, dôkladne umyté šupky prikladáme na drobné poranenia. Antibakteriálne účinky šupiek sa postarajú o to, aby sa ranky nezapalovali.
  • Močopudné účinky zase využime vo svoj prospech v momente, keď nás trápia bolesti spojené s ochorením močového traktu či obličiek.
  • Zápal ústnej dutiny nie je nič príjemné, preto ako doplnkovú liečbu skúste vývar zo šupiek a vyplachujte.
  • Po celom dni chodenia či namáhania nôh nie je nič lepšie ako masáž. Zmiešajte rozdrvené šupky s dvoma lyžicami olivového oleja a po 10 minútach odstátia vzniknutú emulziu vmasírujte do chodidiel.

Čo všetko ešte cibuľa s naším telom dokáže? Pozrite si video:

Čítajte tiež: Prečo by sme mali zjesť jedno jablko denne? Takto zareaguje váš organizmus!

2015-11-17 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, livescience.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia