Tajomstvo odhalené: Toto v skutočnosti spraví s vaším telom už jeden energetický nápoj!

Energetické nápoje zvyšujú krvný tlak, dávajte si pozor na ich konzumáciu.
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-18 11:15:00

Sú mimoriadne populárne a mnohí sa na ne spoliehajú, ak si chcú dobyť baterky. S pitím energetických nápojov by sa to rozhodne nemalo preháňať. Najnovšia štúdia však zistila, či s naším telom dokáže zamávať už jedna plechovka tohto povzbudzujúceho nápoja..

Energetické nápoje sľubujú prílev chýbajúcej energie. Zatiaľ čo niekto si ich dopraje len výnimočne, iní ich pijú denne. Je však občasná konzumácia v poriadku? K vplyvu energetických nápojov na zdravie človeka sa doteraz vyjadrili desiatky odborníkov. Zhodli sa na tom, že pitie tohto nápoja raz za čas v malom množstve nikomu neublíži. Ak napr. neprofesionálny šofér si energetickým nápojom zvýši schopnosť koncentrácie počas osemhodinovej cesty, nie je v tom žiaden problém, aj keď lepšiu voľbou by bol opakovaný krátkodobý odpočinok v priebehu jazdy.

Najnovšia štúdia skúmala, či je menšie množstvo nápoja, presne 480 mililitrov, pre nás skutočne bezpečné. Výskum vykonali vedci z Mayo Clinic, pričom sa ho zúčastnilo 25 dospelých ľudí s priemerným vekom 29 rokov (14 z nich boli muži). Ich priemerný index telesnej hmotnosti (BMI) bol 25 a žiadny z nich nebol fajčiar.

Priebeh výskumu

Účastníci dostali komerčne dostupný energetický nápoj jednej známej značky a placebo. Nápoje mali skonzumovať v priebehu piatich minút. Konalo sa to v dvoch rôznych dňoch, jeden deň si dali energetický nápoj, druhý konzumovali placebo, ktoré bola prakticky nerozlíšiteľné, pokiaľ ide o chuť, farbu a textúru. Samozrejme, neobsahovalo žiadne stimulanty, ktoré boli nájdené vo vysokom množstve v energetickom nápoji. Medzi ne patrí kofeín a taurín.

Pred každým dňom výskumu bolo účastníkom povedané, aby sa vyhli alkoholu a akémukoľvek kofeínu. Pred testom a 30 minút po ňom sa podrobili rôznym lekárskym meraniam, vrátane kofeínu a cukru v krvi, krvného tlaku a srdcovej frekvencie. Lekári sa im tiež pozreli na noradrenalín v krvi, čo je stresový hormón, u ktorého je známe, že zvyšuje srdcovú frekvenciu a krvný tlak.

Ako sa stalo s ľudským organizmom?

Hladiny kofeínu im stúpli hneď po vypití energetického nápoja, no nestalo sa tak po konzumácii placeba. Taktiež bol spozorovaný zvýšený krvný tlak opäť po konzumácii povzbudzujúceho nápoja, aj keď srdcová frekvencia zostala nezmenená v oboch prípadoch. Navyše, úrovne norepinefrínu im tiež vzrástli po tom, čo si dali nápoj, čím sa u nich zvýšilo riziko ochorenia srdca.

Aj keď je všeobecne známe, že kofeín môže zvýšiť krvný tlak, čo sa potvrdilo aj v tomto prípade, na druhej strane to dokáže spraviť už jedna plechovka energetického nápoja, čo je znepokojujúce! Ako zdôraznila Tracy Parkerová, dietologička a odborníčka na zdravie srdca na British Heart Foundation, nepodarilo sa zistiť, čo presne bolo zodpovedné za zvýšenie noradrenalínu a krvného tlaku.

"Je ťažké určiť, či sa jedná o kofeín, alebo iné stimulanty či kombinácie zložiek v energetických nápojoch, ktoré spôsobujú tento efekt a či by to mohlo viesť k nejakým srdcovým problémom," povedal odborníčka. "Preto je potrebný ďalší výskum, ktorý by bližšie objasnil vplyv energetických nápojov na ľudské telo."

Sú aj iné spôsoby zvýšenia energie

Napriek uvedeným skutočnostiam si raz za čas človek môže pochutnať na energetickom nápoji, ak si potrebuje zvýšiť energiu. Problém by to však mohol byť pre deti, starších ľudí či pacientov, ktorí už trpia nejakých srdcových ochorením alebo sú k nim náchylnejší. Existujú predsa aj iné spôsoby, ktoré vás dostanú na nohy. Príkladom je zelený čaj, ktorý vám nielen dodá energiu, ale nadopuje vás zdraviu prospešnými látkami. 

Čítajte tiež: Cibuľové šupky nepatria do koša: Pozrite sa, čo dokážu s naším organizmom!

2015-11-18 11:15:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: iflscience.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia