Chlad zemiakom neprospieva: Čo sa s nimi v skutočnosti deje?

Dbajte na správne skladovanie zemiakov, ak vám záleží na svojom zdraví!
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-10 06:00:00

Chladnička býva po nákupe potravín pre nás vždy tou najlepšou voľbou. Aj vy odoláte pokušeniu nahádzať do nej rovno celý nákup? To však nie je dobrý nápad. Množstvo potravín sa totiž práve chladením znehodnocujú!

Po niekoľkohodinovom nákupe prídete domov a s dobrým úmyslom, aby sa nič nepokazilo, vyložíte všetky potraviny, ktoré ste mali v taške, do chladničky. Všetci predsa chceme, aby jedlo, ktoré prinesieme domov z obchodu, vydržalo čo najdlhšie čerstvé a zachovalo si chuť, vôňu i vitamíny. Je to aj váš prípad? Ak to robíte so zemiakmi, dopustili ste sa veľkej chyby!

Čo sa s nimi deje v nízkych teplotách?

Do chladničky rozhodne nepatria, aj keď ich tam mnohí uchovávajú. Tým sa totiž mení ich štruktúra, chuť a prichádzajú o svoje živiny!


Bolesti chrbta ako prekážka: Prekvapí vás, no príčina je nie zlý matrac!


Ak sú zemiaky uskladnené v chladničke, nízka teplota ovplyvňuje ich chuť. Dochádza k rozpadu škrobu, ktorý sa mení na cukor. Čo sa s nimi stane? Zosladnú, na povrchu popraskajú a ostanú sypké. Šupka sa pri varení zmení na nie veľmi vábivú farbu.

Kam ich umiestniť?

Taktiež by ste sa mali vyhnúť ich skladovaniu v igelitových taškách. Najideálnejšie sú papierové, ktoré zemiakom doprajú viac vzduchu a spomaľujú proces kazenia. Potrebujú hlavne suché a tmavé miesto, v pivnici alebo v špajzy. Predídete tak hnilobe a ich skorému klíčeniu, pričom v naklíčených zemiakoch a v okolí očiek vzniká jedovatá látka solanín. Už pri menšom skonzumovaní takýchto zemiakov, skladovaných na veľkom svetle či teple, môže človek pocítiť nepríjemné zdravotné problémy.

Čítajte tiež: Zbavte sa sami bolesti zubov: Behom niekoľkých minút obrovská úľava!

2015-11-10 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: healthylifetricks.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia