Výhody unikátnej zeleniny: Dobré dôvody, prečo jesť zeler každý deň!

Zeler je plný zdraviu prospešných látok, smelo do toho!
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-27 11:45:00

Aj keď na prvý pohľad nemusí pre niekoho vyzerať vábne, pod nepeknou vrstvou sa schováva krehký plod plný zdraviu prospešných látok. V čom je zeler výnimočný a prečo by sme ho mali konzumovať každý deň?

Zatiaľ čo jedným chutí, iní ho poctivo ignorujú a pri každej príležitosti vyťahujú z polievky. Chyba! prichádzate o cenné zdraviu prospešné látky. Zeler je výnimočný tým, že na rozdiel od iných druhov zeleniny dobre znáša aj vysoké teploty pri varení, preto nestráca výživné látky.

Znižuje hladinu cholesterolu

Je preukázané, že táto zelenina znižuje v ľudskom tele hladinu zlého LDL cholesterolu. Sú za to zodpovedné látky, ktoré sa v ňom nachádzajú - ftalidy. Tie majú schopnosť spustiť produkciu žlčových kyselín, ktoré znižujú úroveň "zlého" cholesterolu v krvi. Potrebujete k tomu len dve steblá zeleru!

Pôsobí ako prírodné diuretikum

Tentokrát tu zohráva hlavnú úlohu množstvo a pomer draslíka a sodíka. Diuretický účinok sa cení hlavne pri vyplavovaní škodlivých toxínov z tela a pri regulácii rovnováhy telesných tekutín.

Znižuje krvný tlak

Pri pravidelnej konzumácii zeleru dochádza k uvoľneniu svalov v okolí tepien. Zároveň rozširuje cievy, čím dochádza k lepšej cirkulácii.

Znižuje zápaly

Poradí si aj s bolesťami spôsobenými zápalovými procesmi!  Obsahuje viaceré protizápalové látky, medzi nimi aj luteolín, ktorý znižuje zápaly v hipokampuse, čo je dôležitá súčasť mozgu človeka a ďalších stavovcov. Ak človek trpí Alzheimerovou chorobou, ako prvý má poškodený práve hipokampus. Zeler je preto skvelý pre starších ľudí, ktorých chráni pred týmto nebezpečným ochorením.


Farba očí napovie viac, ako si myslíte: Zistite, ako ste na tom zdravotne!


Dá do poriadku kĺby

Ak trpíte zápalovým ochorením kĺbov ako dna alebo reumatoidná artritída, siahnite po zeleri! Poradí si s opuchmi a bolesťami v kĺboch. Aby mal pozitívne účinky na liečbu uvedených zdravotných komplikácií, odporúča sa vypiť aspoň jeden pohár čerstvého zelerového džúsu denne.

Podporuje chudnutie

Zeler by mali mať na tanieri tí, ktorí sa snažia zhodiť prebytočné kilogramy. Jedno steblo má totiž len 15 kalórií, takže môžete skonzumovať pokojne väčšie množstvo. Navyše, vláknina obsiahnutá v zelenine sa postará o to, že sa budete cítiť plní počas dlhej doby.

Zmierňuje stres

Málokto vie o tom, že zeler pomáha zvládať stres prirodzeným spôsobom. Ukrýva v sebe magnézium, ktoré upokojuje nervový systém a ak si ho dáte na večeru, bude sa vám ľahšie zaspávať.

Zvyšuje libido

Účinky zelerovej vňate na mužskú potenciu boli známe už starovekým Egypťanom. Toto prírodné afrodiziakum sa postará o zvýšenie libida. Na svedomí to majú dve látky nachádzajúce sa v zeleri - androsfenol a androstenón. Ak túžite po zvýšenej sexuálnej výkonnosti, zeler vám splní tie najtajnejšie priania!

Predchádza predčasnému starnutiu

Zeler v sebe skrýva hotový poklad. Nájdete v ňom silné antioxidanty, vitamíny A, C a E a ďalšie látky, ktoré chránia pokožku pre prejavmi starnutia. Vďaka vitamínu E pomáha udržiavať pokožku dobre vyživovanú a hydratovanú.

Navnadili sme vás aspoň trochu na zeler?

Čítajte tiež: Odborník o mäse, ktoré údajne spôsobuje rakovinu: Nemalo by sa zakazovať!

2015-10-27 11:45:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia