Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Temná stránka húb: Chyba, ktorú robíme a kvôli ktorej sa stávajú našimi nepriateľmi!

Huby obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok!
Huby obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok! (Zdroj: profimedia.sk)

Sú plné zaujímavých chutí, ale aj vitamínov. Hubám by ste jednoznačne mali dať zelenú a pridať ich do svojho jedálneho lístka najmä teraz, keď je ich sezóna. Niekedy však môžu ukázať svoju odvrátenú tvár. Takto by ste s nimi pri konzumácii nemali zaobchádzať!


Navarili ste si hrniec polievky či segedínskeho gulášu a nedojedenú časť z neho ste odložili do chladničky? Stáva sa, že si uvaríme pokrmy, ktoré nám ostanú do zásoby a pochutnáme si na nich aj dva dni od ich uvarenia. Jednoducho ich znova vytiahneme z chladničky, ohrejeme a skonzumujeme. Vedeli ste však o tom, že s niektorými potravinami by ste tak nemali robiť?

Stop opakovanému zohrievaniu!

Medzi ne patria aj plody zeme, ukrývajúce sa v lese - huby! Množstvo ľudí nedá na ne dopustiť, veď kto by si nedal výbornú hubovú praženicu alebo hubové rizoto? Huby je však najlepšie zjesť hneď po tom, ako si ich pripravíte. Aj keď tak neurobíte a druhý deň  ich opätovne zohrejete, ich konzumácia je stále bezpečná. Iné je to však pri opakovanom zohrievaní! Potvrdzuje to aj odborníčka.


Pobúrila ženy po celom svete: Takto vyzerá telo ženy len dva dni po pôrode dvojčiat cisárskym rezom!


"Hubám to škodí a vznikajú látky, ktoré môžu spôsobiť tráviace ťažkosti. Ale jedenkrát zohriať jedlo z húb je povolené a bezproblémové a nezáleží na tom, či v mikrovnke alebo na sporáku," povedala mykologička Ivona Kautmanová zo Slovenského národného múzea.

Pri prihrievaní húb totiž môže dôjsť k zmene kompozície bielkovín, chuti a strate ich zdravotných prínosov. Preto ich radšej zjedzte hneď po ich príprave, popr. maximálne po jednom zohriatí. Tak budete mať istotu, že neprídu o cenné látky a váš organizmus z nich získa maximum. Sú totiž bohaté na vitamíny skupiny B ako aj na viacero minerálnych a stopových látok, vrátane draslíka, železa, horčíka a zinku. Niektoré druhy dokonca obsahujú polysacharidy, ktoré majú antikarcinogénne účinky. Nájdeme v nich aj vlákninu, ktorá pôsobí preventívne na hrubé črevo a priaznivo ovplyvňuje imunitný systém. Je škoda o to  prísť..

Čítajte tiež: Čudné návyky pri umývaní zubov: Pozrite sa, ako si ničíte chrup a ani o tom neviete!

Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9