Túto chybu robí takmer každý pri príprave čaju: Toto doň nepridávajte!

Med do čaju nepatrí, radšej ho cmúľajte!
Zdroj: thinkstock.com
2015-08-11 22:15:00

Nech je akékoľvek ročné obdobie, každý si občas dopraje tú chvíľu, keď si uvarí šálku obľúbeného čaju, vdychuje jeho lahodnú arómu a po dúškoch si vychutnáva jedinečnú chuť tohto úžasného nápoja! Aj vy si zvyknete doň pridávať med? Teraz si to zrejme rozmyslíte...

Ulahodí čuchovým i chuťovým bunkám a zlepší náladu. Navyše, ide o zdraviu prospešný nápoj! Čo zvyknete robiť, ak chcete získať z pitia čaju čo najviac benefitov? Dôležitá je nielen samotná príprava, ale aj ochutenie čaju. Väčšina ľudí si zvykne pridávať do čaju 1-2 lyžičky medu, čím získa nápoj ešte väčší liečivý účinok. Nezabúdajú naň hlavne tí, ktorých skolila choroba.

Nemusí mať liečivé účinky!

V mede sa nachádza zmes cukrov, vody a ďalších zložiek. Záleží však aj od zmesi kvetov navštívenými včelami, ktoré med produkovali a taktiež sa odlišuje podľa lokality, sezóny, atď. Každý med je však bohatý na minerálne látky ako draslík, horčík, vápnik a skupinu vitamínov B. Má antibakteriálne účinky a pomáha predovšetkým pri nádche a ochoreniach horných dýchacích ciest. Ak chcete využiť jeho liečivú silu naplno, nemali by ste ho pridávať do čaju! Mnohí si mylne myslia, že čaj s medom má úžasné liečivé účinky, no nemusí to tak byť!


Najčastejší zlozvyk, ktorým sa o veľa pripravujete: S týmto pri konzumácii melóna raz a navždy skoncujte!


Niektoré látky, nachádzajúce sa v mede, sa teplotou menia. Záleží však na tom, ako dlho je med zahriaty. Citlivé sú na teplo hlavne enzýmy. Pri vyšších teplotách by totiž mohol med stratiť vitamíny a účinné liečivé látky. Skúsení včelári preto upozorňujú, aby ste si ho nepridávali do príliš horúceho čaju, kedy sa jeho kvalita znižuje. Počkajte aspoň pár minút po tom, čo si do šálky nalejete vriacu vodu s čajovým vrecúškom. Je pravda, že niektoré užitočné látky v mede sú veľmi stabilné a na to, aby sa poškodili, by ste museli med vystaviť až 80 stupňom Celzia a to celú hodinu. Je však obrovská škoda nevyužiť z neho maximum!

Radšej ho cmúľajte

Niektorí včelári dokonca odporúčajú, aby sme med vôbec nedávali do čaju! Nech má čaj akúkoľvek teplotu, ruky preč od medu! Platí to predovšetkým v prípade, ak chcete, aby vás liečil. Radšej ho cmúľajte v ústach, kedy sa postupne uvoľnia všetky vitamíny a minerály a môžete si byť istí, že takto využijete jeho potenciál naplno!

Cmúľanie kávovej lyžičky medu pomôže napr. pri bolestiach pri prerezávaní zúbkov. Tým sa zníži hladina fosforu v krvi a otupí sa bolesť. Vaše dieťatko už nebude toľko trpieť! Vynikajúca je tiež kombinácia 2 lyžíc medu a citrónovej šťavy, ktoré po pomaličkom prehĺtaní pomôžu pri bolestiach hrdla.

Čítajte tiež: Po tomto už krém na opaľovanie použijete: Neskutočné, čo všetko sa deje s telom, keď sa spálite!

2015-08-11 22:15:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia